Ciasta z kremem

Krówka – kruche ciasto z karmelem

Ciasto "krówka" swoją popularność i różnorodność wersji zawdzięcza genialnemu połączeniu kruchego ciasta z kajmakiem. Dodatkowo delikatny, niezbyt słodki krem śmietanowy idealnie dopełnia jego smak. Taka wersja powstaje u mnie w domu. Blaty kruchego ciasta można upiec nawet dwa dni wcześniej, więc wykonanie można podzielić na dwa etapy. Niestety po złożeniu musi "poleżeć", aby można było...

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia

Ciasto Ferrero Roche bez pieczenia to połączenie herbatników i trzech bardzo smacznych kremów. Dodatkowo ostatnia warstwa jest posypana startą czekoladą. Przyznam, że ciasto jest bardzo słodkie, więc idealne dla prawdziwych wielbicieli słodkości. Uwielbiam kremy z tego przepisu, dlatego często używam ich do przełożenia innych wypieków, na przykład tortów. Polecam to ciasto każdemu, wypróbujcie mój przepis...

Orzechowiec z karmelem

Ciasto orzechowe jest jednym z moich ulubionych. Ma dwie warstwy orzechów oblanych karmelem w związku z tym jest pyszne i bardzo słodkie. Zagościło u nas w domu na stałe i chętnie piekę je na uroczystości rodzinne i święta. Ciasto należy do tych, które muszą leżakować. Pełnię smaku uzyskuje dopiero od 1 do 2 dni po...

Ciasto Egipskie z chrupiącym karmelem

Ciasto znane pod nazwą "Ciasto Egipskie" lub "Tort Egipski", w mojej wersji upieczone na blaszce. Smaczne, wielowarstwowe ciasto, przełożone masą budyniową oraz biszkoptem połączonym z orzechami laskowymi. Polecam w szczególności smakoszom orzechów, ponieważ właśnie ten smak jest najbardziej wyczuwalny. 

Kostka alpejska – tort kajmakowy

Kajmakowy tort kostka alpejska to pyszne ciasto na wyjątkowe okazje. Ciasto składa się z kilku warstw o wyraźnym smaku, które świetnie się ze sobą komponują. Najbardziej dominującym smakiem jest  pyszny kajmakowy krem z kawałkami bezy.

Mini tort z jagodą kamczacką i białą czekoladą

Mini torcik z jagodą kamczacką oraz białą czekoladą to świetna propozycja na przyjęcie. Słodkie ciasto oraz lekko kwaśne owoce doskonale równoważą smaki.
1 2 3