Beza Pavlova z truskawkami i kremem śmietanowym to wyśmienity deser na letnie przyjęcia i romantyczne kolacje. Chrupsząca beza z zewnątrz i miękka w środku, w połączeniu z lekkim kremem tworzą niezapomniany smak. Dodanie różnych owoców sezonowych urozmaici doznania smakowe.

Aby zachować chrupkość, najlepiej przygotować bezę tuż przed podaniem, a następnie przełożyć ją kremem i owocami. Alternatywnie, można wysmarować środek bezy rozpuszczoną białą czekoladą, co zapobiegnie chłonięciu wilgoci z kremu i utrzyma chrupkość.

Beza Pavlova to elegancki i przepyszny deser, który z pewnością zadowoli podniebienia gości na każdej okazji.

Temperatura pieczenia100ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie178 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy21cm

Beza Pavlova

  • Białka rozmiar L – 6 sztuk (około 210 g)
  • Cukier – 1 szklanka + 2 łyżki (300 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka (10 g)
  • Sól – szczypta soli

Krem śmietankowy

  • Śmietana kremówka 36%, schłodzona – 200 g
  • Serek mascarpone, schłodzony – 125 g
  • Pasta lub olejek waniliowy – 1 łyżeczka
  • Cukier puder – 1 łyżka

Dodatkowo

  • Truskawki – 250 g
Beza Pavlova
  1. Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej) i sól umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania sztywnej piany.
  2. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Bezę ubija się około 10 – 15 minut. 
  3. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, chwilę wymieszać.
  4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  5. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 21 cm (można do obrysowania użyć talerza lub pokrywki).
  6. Masę wyłożyć na obrysowane koła i uformować boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Na środku bezy pozostawić niewielkie wgłębienie. 
  7. Piekarnik rozgrzać do 150ºC (z termoobiegiem) po włożeniu bezy od razu zmniejszyć temperaturę do 100ºC. Bezę suszyć przez 2 godziny i 10 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona. W środku będzie miękka.
  8. Piekarnik wyłączyć, bezę pozostawić, aż do wystudzenia pozostawiając przy drzwiczkach piekarnika niewielką szczelinę. Bezę najlepiej piec wieczorem i pozostawić do wystudzenia na całą noc.
Krem śmietankowy
  1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Śmietanę ubić przez chwilę, następnie dodać serek mascarpone i ubić na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i pastę lub olejek waniliowy.
Wykonanie

Krem najlepiej wyłożyć na kilka godzin przed podaniem. 

  1. Truskawki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Na wystudzoną bezę wyłożyć połowę kremu. Kilka truskawek pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na krem. 
  3. Położyć pozostały krem śmietanowy.
  4. Wierzch tortu udekorować truskawkami. Cześć truskawek proponuję pokroić na pół. 

Zobacz również

Dodaj komentarz