W dzisiejszym wpisie chcę podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na deser, który rozpływa się w ustach – Beza Pavlova z owocami leśnymi. To połączenie chrupiącej bezy z soczystymi i aromatycznymi owocami leśnymi tworzy wyjątkowe danie, które z pewnością podbije serca miłośników słodkości.

Beza Pavlova nie tylko prezentuje wyśmienitą kombinację smaków, lecz również wykazuje artystyczną prezentację na talerzu. Delikatność bezy kontrastuje z bogactwem smaków owoców leśnych, tworząc harmonię dla podniebienia oraz wzroku. Słodycz bezy łączy się z naturalną kwasowością owoców takich jak jagody czy jeżyny, tworząc pełne spektrum smaków.

Zaproponowana Pavlova z owocami leśnymi to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, dając możliwość dopasowania wyboru owoców do osobistych upodobań. Borówki, jeżyny, jagody, truskawki, poziomki, maliny czy porzeczki doskonale się komponują. Można połączyć różne rodzaje owoców lub też skupić się na jednym lub dwóch gatunkach. Niezależnie od wyboru, Pavlova z owocami to wspaniały deser na uroczyste okazje, elegancki tort lub sposób na stworzenie wyjątkowego dnia z pysznym deserem.

Temperatura pieczenia100ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie188 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy21cm

Beza Pavlova

  • Białka rozmiar L – 6 sztuk (około 210 g)
  • Cukier – 1 szklanka + 2 łyżki (300 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka (10 g)
  • Sól – szczypta soli

Krem śmietankowy

  • Śmietana kremówka 36%, schłodzona – 200 g
  • Serek mascarpone, schłodzony – 125 g
  • Pasta lub olejek waniliowy – 1 łyżeczka
  • Cukier puder – 1 łyżka

Frużelina porzeczkowa

  • Porzeczki czerwone – 50 g
  • Cukier – 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • Woda – 200 ml

Dodatkowo

Owoce (maliny, jeżyny, porzeczki, poziomki, jagody itp.) – 250 g

Beza Pavlova
  1. Białka (koniecznie w temperaturze pokojowej) i sól umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania sztywnej piany.
  2. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Bezę ubija się około 10 – 15 minut. 
  3. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, chwilę wymieszać.
  4. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  5. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 21 cm (można do obrysowania użyć talerza lub pokrywki).
  6. Masę wyłożyć na obrysowane koła i uformować boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Na środku bezy pozostawić niewielkie wgłębienie. 
  7. Piekarnik rozgrzać do 150ºC (z termoobiegiem) po włożeniu bezy od razu zmniejszyć temperaturę do 100ºC. Bezę suszyć przez 2 godziny i 10 minut. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona. W środku będzie miękka.
  8. Piekarnik wyłączyć, bezę pozostawić, aż do wystudzenia pozostawiając przy drzwiczkach piekarnika niewielką szczelinę. Bezę najlepiej piec wieczorem i pozostawić do wystudzenia na całą noc.
Krem śmietankowy
  1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Śmietanę ubić przez chwilę, następnie dodać serek mascarpone i ubić na sztywno.
  2. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i pastę lub olejek waniliowy.
Frużelina porzeczkowa
  1. Do garnka dodajemy porzeczki czerwone, cukier i 100 ml wody. Podgrzewamy na kuchence na średniej temperaturze, aż do rozpuszczenia się cukru, co jakiś czas mieszając.

  2. W osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaną mieszamy w pozostałej ilości wody.

  3. Następnie wodę z mąką ziemniaczaną wlewamy do gotujących się porzeczek i mieszamy energicznie. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Frużelinę studzimy.

Gorąca frużelina jest rzadsza, dopiero po schłodzeniu w lodówce będzie miała właściwą konsystencję.

Wykonanie

Krem i frużelinę najlepiej wyłożyć na kilka godzin przed podaniem. 

  1. Owoce umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. Na wystudzoną bezę wyłożyć połowę frużeliny.
  3. Następnie wyłożyć kremu śmietankowy.
  4. Wierzch bezy polać pozostałą frużeliną porzeczkową i udekorować owocami. 

Bezę Pavlovą z owocami przechowujemy w lodówce. 

Spróbujcie tego przepisu na Bezę Pavlovą z owocami leśnymi i dajcie się ponieść tej wyjątkowej kulinarno-artystycznej podróży. Zapraszamy do dzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzu.

Zobacz również

Dodaj komentarz