W dzisiejszym wpisie chcę podzielić się z Wami wyjątkowym przepisem na deser, który rozpływa się w ustach – Beza Pavlova z owocami leśnymi. To połączenie chrupiącej bezy z soczystymi i aromatycznymi owocami leśnymi tworzy wyjątkowe danie, które z pewnością podbije serca miłośników słodkości.
Beza Pavlova nie tylko prezentuje wyśmienitą kombinację smaków, lecz również wykazuje artystyczną prezentację na talerzu. Delikatność bezy kontrastuje z bogactwem smaków owoców leśnych, tworząc harmonię dla podniebienia oraz wzroku. Słodycz bezy łączy się z naturalną kwasowością owoców takich jak jagody czy jeżyny, tworząc pełne spektrum smaków.
Zaproponowana Pavlova z owocami leśnymi to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, dając możliwość dopasowania wyboru owoców do osobistych upodobań. Borówki, jeżyny, jagody, truskawki, poziomki, maliny czy porzeczki doskonale się komponują. Można połączyć różne rodzaje owoców lub też skupić się na jednym lub dwóch gatunkach. Niezależnie od wyboru, Pavlova z owocami to wspaniały deser na uroczyste okazje, elegancki tort lub sposób na stworzenie wyjątkowego dnia z pysznym deserem.
Do garnka dodajemy porzeczki czerwone, cukier i 100 ml wody. Podgrzewamy na kuchence na średniej temperaturze, aż do rozpuszczenia się cukru, co jakiś czas mieszając.
W osobnym naczyniu mąkę ziemniaczaną mieszamy w pozostałej ilości wody.
Następnie wodę z mąką ziemniaczaną wlewamy do gotujących się porzeczek i mieszamy energicznie. Chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Frużelinę studzimy.
Gorąca frużelina jest rzadsza, dopiero po schłodzeniu w lodówce będzie miała właściwą konsystencję.
Krem i frużelinę najlepiej wyłożyć na kilka godzin przed podaniem.
Bezę Pavlovą z owocami przechowujemy w lodówce.
Spróbujcie tego przepisu na Bezę Pavlovą z owocami leśnymi i dajcie się ponieść tej wyjątkowej kulinarno-artystycznej podróży. Zapraszamy do dzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzu.