Pierniczki staropolskie z marmoladą to najlepsze pierniczki jakie jadłam. Miękkie, aromatyczne po prostu doskonałe. Bardzo długo zachowują świeżość, więc możemy je zrobić na tydzień lub nawet dwa tygodnie wcześniej. Pierniczki staropolskie są zrobione z ciasta długodojrzewającego. Dlatego surowe ciasto należy przygotować i przechowywać w lodówce minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Czas oczekiwania i włożona praca w przygotowanie pierniczków zdecydowanie zrekompensuje nam ich smak. Polecam również przepis na piernik staropolski.
Z podanych składników wychodzi około 240 pierniczków staropolskich. Możemy z jednej cześć wykonać piernik staropolski, przepis znajdziesz tutaj.
Ciasto na piernik staropolski przechowujemy pod przykryciem, najlepiej ściereczką kuchenną, w chłodnym miejscem np. lodówce. Optymalny czas dojrzewania piernika wynosi 4-6 tygodni.
Piec na 4-7 dni przed planowanym spożyciem piernika. Więcej informacji o przechowywaniu ciasta znajdziesz tutaj.