Piernik staropolski z marcepanem to przepis na ciasto długo dojrzewające. Z podanego przepisu na ciasto wychodzą trzy pierniki. Jednak składniki na masę i marcepan podane są na jeden piernik. Zawsze ciasto dzielę na trzy części i pierniki przedkładam różnym nadzieniem. Dzięki czemu mam trzy różne ciasta. Czasami z jednej część ciasta piekę pyszne pierniczki z marmoladą. Surowe ciasto może długo leżakować, więc nie musimy wszystkiego piec w jednym terminie.
Z podanych składników wychodzą 3 pierniki o wymiarach 26×13 cm.
Ciasto na piernik staropolski przechowujemy pod przykryciem, najlepiej ściereczką kuchenną, w chłodnym miejscem np. lodówce. Optymalny czas dojrzewania piernika wynosi 4-6 tygodni.
Piec na 4-7 dni przed planowanym spożyciem piernika. Więcej informacji o przechowywaniu ciasta znajdziesz tutaj.
Piernik staropolski z marcepanem możemy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (nie lodówce) do dwóch tygodni.