Tort plaża to ciekawa propozycja na tort bez względu na porę roku, wiek solenizanta, czy płeć. Tort urodzinowy, gdzie jest plaża, morze i ryby z pewnością wprowadzi każdego w wakacyjny klimat. Biszkopt jest kakaowy, który został przełożony pysznym kremem czekoladowym. Tort został otynkowany niezawodnym kremem z mlekiem w proszku, na to została wylana galaretka, w której zanurzone są żelkowe rekiny. Plaża to nic innego jak zmielone migdały, a napis został wykonany z płatków migdałowych. Tort plaża zachwycił solenizantów zarówno smakiem jak i wyglądem.
Konsystencja kremu czekoladowego zależy od jakości czekolady oraz śmietany kremówki, najlepsza będzie kremówka 36 %.
Biszkopt można upiec 3 dni przed podaniem tortu. Należy szczelnie owinąć folią spożywczą (nie zgniatać), przechowywać w temperaturze pokojowej.
Krem z mlekiem w proszku można przygotować kilka dni wcześniej. Należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniki w lodówce. Przed nałożeniem na tort, krem należy ogrzać w temperaturze pokojowej przez 30 minut i chwilę zmiksować.
Zmielone migdały, które tworzą plaże można zastąpić zmielonymi herbatnikami.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkopt wyciągamy z formy.