Mini bezy kolorowe są bardzo dekoracyjne. Świetnie nadają się jako ozdobny akcent do ciasta lub tortu. Bezy to jedne z szybszych słodkości do przygotowania, oczywiście nie licząc czasu suszenia. Trzymając się dokładnie przepisu wykonanie bezy nie powinno sprawić kłopotu. Dodatkowo napisałam kilka uwag, dlaczego beza czasami nie wychodzi idealna. Polecam również przepis na tort bezowy oraz pyszną roladę bezową

Czas pieczenia3 h
Temperatura pieczenia100ºC
Ilość sztuk60 sztuk
Kalorie19 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Mini bezy kolorowe

  • Białka rozmiar L – 4 sztuki (około 150 g)
  • Cukier kryształ lub do wypieków – 280 g
  • Sól – szczypta

Dodatkowo

  • Barwniki spożywcze w żelu (można pominąć)
Dlaczego beza nie zawsze wychodzi?

Białka

  • Białka koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej inaczej cukier się nie rozpuści i beza nie będzie sztywna. 
  • Białka (bez cukru) nie możemy ubijać zbyt długo, ponieważ przebijemy białka. Ubijamy około 3 minut, po czym dodajemy kolejne składniki. 
  • Białka nie mogą mieć kawałków żółtka, a naczynie w którym ubijamy musi być czyste – odtłuszczone. 

Cukier

  • Nie można zmniejszyć ilości cukru, ponieważ beza nie będzie miała odpowiedniej konsystencji.
  • Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. 
  • Jeśli nie mamy doświadczenia w pieczeniu bezy to nie używamy cukru pudru lub słodzików. 

Ubijanie

  • Prawidłowo ubita beza jest gęsta, błyszcząca i co najważniejsze po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru.
  • Cały proces ubijania bezy powinien trwać około 10 minut. 

Mini bezy można przechowywać w szczelnie zamkniętym woreczku do 2 tygodniu. 

Mini bezy kolorowe
  1. Białka (w temperaturze pokojowej) i sól umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania sztywnej piany.
  2. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru.
  3. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. *Użyłam dwóch blaszek z wyposażenia piekarnika. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego możesz użyć woreczka strunowego i odciąć końcówkę. 
  4. Jeśli chcemy otrzymać kolorowe bezy, dodajemy do woreczka strunowego odrobinę barwnika spożywczego w żelu.
  5. Piekarnik rozgrzać do 140ºC (z termoobiegiem). Blaszki z bezami włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 100ºC. Bezę suszyć przez 3 godziny. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona.
  6. Piekarnik wyłączyć, bezę pozostawić, aż do wystudzenia w piekarniku przy lekko rozszczelnionych drzwiczkach.

Zobacz również

Dodaj komentarz