Kutia najlepszy przepis, pyszna, słodka z dużą ilością bakali. W moim rodzinnym domu na Wigilię zamiast kutii był makaron z makiem. Przyznam, że znacznie bardziej smakuje mi kutia, więc od paru lat właśnie podaję na kolację. Kutię robi zawsze mój mąż na dzień przed Wigilią. Kutia z tego przepisu nie jest wodnista, ale też nie jest sucha, po prostu pyszna.

Ilość sztuk10 porcji
Kalorie1931 kcal
Trudność łatwałatwy

Kutia – składniki

  • Pszenica – 100 g
  • Mak – 100 g
  • Miód – 100 g
  • Bakalie 150 g (obranych migdałów, orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, fig, daktyli, moreli, skórki pomarańczowej)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
Kutia – wykonanie
  1. Pszenice opłucz, następnie namocz przez 1 godzinę. Następie ugotuj do miękkości około 30-40 minut, odsącz i ostudź.
  2. Mak zalej wrzątkiem około 2 cm ponad makiem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, pozostaw pod przykryciem do przestudzenia. Po tym czasie mak przecedzeć przez sito i dobrze odsącz. Mak zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jeśli używasz gotowego maku mielonego wystarczy mak zalać 2-krotnie wrzątkiem i odcedzić. Jednak w mojej ocenie jeśli chcemy uzyskać bardziej kremową konsystencję maku, należy zmielić jednokrotnie lub zblendować. 
  3. Bakalie posiekaj na mniejsze kawałki. Rodzynki możemy namoczyć w rumie, następnie odcedzić.
  4. Miód jeśli ma stałą konsystencję roztop podgrzewając maksymalnie do 40ºC.
  5. Pszenicę mieszamy z makiem (stosunek ugotowanej pszenicy do maku powinien być 2:1), dodajemy bakalie, następnie stopniowo dodajemy miód (ilość według uznania) wymieszaj. Na koniec kutię dopraw sokiem z cytryny, wymieszaj. 
  6. Wierzch kutii udekoruj bataliami. 

Kutię wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki, podajemy mocno schłodzoną. 

Zobacz również

Dodaj komentarz