Pączki serowe są bardzo proste i szybkie do wykonania. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, wystarczy wymieszać składniki, ulepić kulki i usmażyć. Robi się je bardzo szybko około 20 minut, znikają z talerza jeszcze szybciej 😁. Mini pączki z białym serem są pyszne, miękkie i lekko wilgotne. Najbardziej lubię jeść mini pączki z Nutellą.
Najlepszym sposobem na obniżenie tłuszczu w pączkach jest dodanie spirytus, który podczas smażenia paruje i ogranicza wchłanianie tłuszczu.
Jeśli jednak nie mamy spirytusu możemy do tego celu użyć innego alkoholu, który ma nie mniej niż 30-40 %. Dodatek smakowych alkoholi np. rumu dodatkowo nada lekkiego aromatu pączkom, dzięki czemu zyskaj ciekawy smak.
Nieco mniej skuteczną metodą jest dodanie do surowego ciasta soku z połowy cytryny lub octu.
Alkohol podczas pieczenia paruje, więc dzieciom można podać takie wypieki.
Temperatura smażenia pączków ma również ogromne znaczenie na wchłanianie tłuszczu. Olej podczas smażenia powinien mieć temperaturę 170ºC, którą należy mierzyć termometrem cukierniczym. Podczas smażenia w tej temperaturze, ciasto najmniej chłodnie tłuszcz. Większość z nas nie ma termometru cukierniczego. Wtedy temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając niewielką ilość ciasta. Jeśli ciasta od razu wypłynie i ładnie się zarumieni to oznacza, że temperatura oleju jest odpowiednia.
Wszystkie składniki mieszamy. Olej wlewamy na dużą patelnię z wysokim rantem lub do garnka. Ręce lekko natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta paczki nie większe niż orzech włoski. Pączki kładziemy na rozgrzany olej (ustawiamy kuchenkę na średnią moc). Pączki smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania lekko brązowego koloru. Upieczone pączki wykładamy na ręcznik papierowy.
Polecam również pyszne i bardzo ładnie wyglądające faworki – róże karnawałowe.