Żeberka pieczone w piekarniku z sosem BBQ

3

Żeberka pieczone w piekarniku z sosem BBQ, czyli żeberka po amerykańsku. Niezwykle aromatyczne z nutą słodkiego smaku. Żeberka wychodzą bardzo miękkie. Amerykańskie żeberka możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Żeberka z miodem i ketchupem pieczone na grillu szybko się przypalają, więc proponuję na początku piec w foli aluminiowej, dopiero jak będą miękkie dopiec na ruszcie. Polecam pyszne i aromatyczne żeberka w sosie BBQ. 

Żeberka pieczone w piekarniku

  • Żeberka wieprzowe – 1 kg

Marynata

  • Olej – 1/3 szklanki
  • Musztarda – 2 łyżki
  • Ketchup – 4 łyżki
  • Miód – 1 łyżka
  • Sól – 1łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczka
  • Czosnek – 2 ząbki
Żeberka pieczone w piekarniku w sosie BBQ
  1. Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Żeberka dzielimy na paski.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
  3. Wszystkie składniki na marynatę do żeberek razem łączymy i mieszamy,.
  4. Żeberka dokładnie nacieramy marynatą, odstawiamy do naczynia do zapiekania i zawijamy folią aluminiową. Zamiennie możemy użyć worka, rękawie do pieczenia. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Żeberka pieczemy w piekarniku przez 60 minut. Jeśli żeberka pieczemy w worku, rękawie do pieczenia mięso w worku kładziemy na blaszce z wyposażenia piekarnika.
  6. Następnie ściągamy folię lub rozcinamy worek, polewamy żeberka powstałym w naczyniu sosem i pieczemy przez kolejne 20 minut.

Żeberka pieczone w piekarniku z sosem BBQ świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami.

Zobacz również

1 Odpowiedź
  1. Marysia

    upiekłam żeberka według przepisu i napewno wrócę do dania . Były bardzo smaczne sądzę po ich szybkim zniknięciu. Dziękuję za pomysł.

Dodaj komentarz