Wilgotne ciasto czekoladowe jest pyszne i mimo dużej ilości czekolady jest puszyste. Dodatkowo w smaku jest bardzo intensywnie czekoladowe. To jedno z najlepszych ciast czekoladowych! W przepisie opisałam różne warianty przygotowania ciasta z użyciem czekolady mleczne, deserowej i gorzkiej. Dzięki temu możemy uzyskać deser o bardzo intensywnym smaku kakaowym, lekko gorzkim lub wersję bardziej delikatną lecz równie mocno czekoladową.
Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników (śmietana 30%).
Ciasto piekłam w różnych wariantach, używając za każdym razem innej czekolady. Wybór czekolady w dużej mierze zależy jaką czekoladę najbardziej lubimy.
Czekolada gorzka powoduje, że ciasto jest dosyć gorzki, bardzo kakaowe. Ten wariant polecam wielbicielom czekolady deserowej 82% i mało słodkich wypieków.
Z czekoladą deserową ciasto jest mocno czekoladowe, umiarkowanie słodkie i delikatne w smaku. Uważam, że ten wariant jest najbardziej uniwersalny, dlatego pojawił się w przepisie. Bardzo lubię do tego wariantu użyć polewy z czekolady mlecznej.
W przepisie można użyć pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, zarówno w cieście jak i polewie. Ciasto jest słodkie i bardzo czekoladowe.
Ciasto z samą czekolada mleczną jest według mnie bardzo słodkie wręcz przesłodzone.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto polać gęstą polewą czekoladową.
Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.