Wilgotne ciasto czekoladowe jest pyszne i mimo dużej ilości czekolady jest puszyste. Dodatkowo w smaku jest bardzo intensywnie czekoladowe. To jedno z najlepszych ciast czekoladowych! W przepisie opisałam różne warianty przygotowania ciasta z użyciem czekolady mleczne, deserowej i gorzkiej. Dzięki temu możemy uzyskać deser o bardzo intensywnym smaku kakaowym, lekko gorzkim lub wersję bardziej delikatną lecz równie mocno czekoladową.  

Ciasto czekoladowe z bananami
Czas pieczenia40-45 min
Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23-24 cm

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników (śmietana 30%).

Ciasto czekoladowe

  • Masło – 60 g
  • Czekolada deserowa – 120 g
  • Jajka – 2 sztuki
  • Cukier – 1/2 szklanki (110 g)
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżczka
  • Mleko – 125 ml (1/2 szklanki)
  • Mąka pszenna – 3/4 szklanki (120 g)
  • Kakao niesłodzone – 1/4 szklanki (25 g)
  • Banany – 3 średnie lub 2 duże
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

Polewa czekoladowa

  • Śmietana kremówka 30% lub 36% – 40 ml
  • Czekolada mleczna lub deserowa – 50 g
Kilka uwag co do wyboru czekolady

Ciasto piekłam w różnych wariantach, używając za każdym razem innej czekolady. Wybór czekolady w dużej mierze zależy jaką czekoladę najbardziej lubimy. 

Czekolada gorzka powoduje, że ciasto jest dosyć gorzki, bardzo kakaowe. Ten wariant polecam wielbicielom czekolady deserowej 82% i mało słodkich wypieków. 

Z czekoladą deserową ciasto jest mocno czekoladowe, umiarkowanie słodkie i delikatne w smaku. Uważam, że ten wariant jest najbardziej uniwersalny, dlatego pojawił się w przepisie. Bardzo lubię do tego wariantu użyć polewy z czekolady mlecznej.  

W przepisie można użyć pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, zarówno w cieście jak i polewie. Ciasto jest słodkie i bardzo czekoladowe. 

Ciasto z samą czekolada mleczną jest według mnie bardzo słodkie wręcz przesłodzone. 

Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. W małym garnku roztopić masło, następnie wsypać pokruszoną czekoladę, pozostawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos czekoladowy odstawić na 15 minut, aby trochę ostygł.
  2. Jajka ubić z cukrem, aż do momentu powstania jasnej i puszystej masy. Dodać sos czekoladowy w dwóch turach cały czas ubijając, następnie dodać wanilię.
  3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Następnie suchą mieszankę dodać do masy na przemian z mlekiem (w  2-3 porcjach), mieszać za pomocą łyżki tylko do połączenia składników (nie używać miksera).
  4. Banany obrać, pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  5. Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, przełożyć na paterę.
Polewa czekoladowa
  1. W małym garnku podgrzać śmietanę kremówkę, aż zacznie wrzeć (nie gotować). Garnek zdjąć z kuchenki i dodać posiekaną czekoladę, odstawić na kilka minut.
  2. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Polewę pozostawić do przestygnięcia, aż zgęstnieje. Można na chwilę włożyć do lodówki. 

Ciasto polać gęstą polewą czekoladową. 

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.

Zobacz również

Dodaj komentarz