Tort z musem truskawkowym nie jest zbyt słodki, wręcz idealny na lato. Dodatkowo krem z mlekiem w proszku to jeden z najlepszych kremów maślanych. Nie jest zbyt ciężki, łatwy do rozsmarowania i trwały, nawet w upalne dni. W środku są dwie warstwy musu truskawkowego, które są bardzo lekkie i konsystencją przypominają ptasie mleczko. Tort z musem truskawkowym jest pyszny!
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.
Jeśli używasz mrożonych truskawek, które mają sporą ilość szronu, zalecam dodanie 1 łyżeczki więcej żelatyny.
Truskawki w czekoladzie
Spirale z czekolady
Płaty czekoladowe
Tort można zrobić dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo dobrze przechowuje się w lodówce i dopiero kolejnego ciasto przechodzi smakami i jest najlepszy.
Mus jest za rzadki. Ciasto stało w lodówce dobre 14h i po wyjęciu go do tynkowania, mus wyłaził bokami a konstrukcja była niestabilna. Tak się skończyło moje szykowanie tortu na urodziny córki. Proszę o dokładną analizę proporcji. zakładam że na taką ilość owoców za mało jest podanej żelatyny.
Bardzo mi przykro, że mus nie wyszedł, tym bardziej w tak ważnym dniu.
Kilkukrotnie przygotowywałam ten mus, trzymając się tych samych proporcji z żelatyną. Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to możliwość, że masa była zbyt rzadka z powodu niedokładnie zmierzonej ilości owoców. Zmiana konsystencji może nastąpić nawet po dodaniu kilku truskawek więcej. Jeśli zostały użyte mrożonych truskawek, warto sprawdzić, czy ilość szronu nie była zbyt duża.
Dziękuję za zostawienie komentarza.