Tarta z kurczakiem i szpinakiem to doskonały pomysł na kolację. Wprawdzie przygotowanie wytrawnej tarty zajmuje sporo czasu, jednak tartę można zrobić wcześniej. Wtedy czas pieczenia należy skrócić o 10 minut, a tuż przed podaniem podpiec w piekarniku przez 10 minut.

Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie450kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy25 cm

Ciasto

  • Mąką pszenna – 250 g
  • Żółtka – 2 sztuki
  • Masło –125 g
  • Sól – 1/3 łyżeczki
  • Pieprz – szczypta
  • Śmietana 18% lub 12% – 1 łyżka

Farsz

  • Szpinak świeży baby – 150 g
  • Ser żółty mozzarella lub parmezan – 1 garść
  • Pierś z kurczaka – 1 pojedyncza
  • Przyprawa d kurczaka
  • Sól – szczypta
  • Pieprz – szczypta
  • Gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny- kilka kropel
  • Jajko – 2 sztuki
  • Śmietana słodka 30 % – 150 ml
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Masło klarowane – 1 łyżka
Ciasto 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę przesiać, dodać żółtko, śmietanę, sól i pieprz. Ciasto zagnieć ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta kruchego. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 min.
  2. Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną (nadmiar mąki należy strzepać).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować, następnie wyłożyć nim dno formy. Ponownie włożyć do lodówki na 60 minut.
  4. Po tym czasie ciasto ponakłuwać widelcem, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 15 minut.
Farsz
  1. Na patelnię dajemy masło i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone, chwilę podsmażamy.
  2. Następnie dodajemy umyty szpinak, chwilę smażymy aż woda odparuje.
  3. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  4. Do miski dodajemy jajka i śmietanę, mieszamy.
  5. Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. Na patelni smażymy kurczaka z niewielką ilością tłuszczu.
  6. Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, kurczaka, śmietanę z jajkiem, posypujemy startym serem.
Wykonanie
    1. Na podpieczoną tartę wykładamy szpinak, kurczaka, śmietanę z jajkiem, posypujemy startym serem.
    2. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. 

    Uwaga! Jeśli tartę chcemy podać później, należy skrócić czas pieczenia o 10 minut.  Wystudzoną tartę przechowywać w lodówce pod przykryciem. Tuż przed podaniem należy podpiec przez 10 minut w temperaturze 180ºC.

Zobacz również

Dodaj komentarz