Sernik z mlekiem w proszku jest wyjątkowo delikatny i puszysty. Dodatkowo sernik piecze się w kąpieli wodnej, dzięki czemu piecze się równomiernie. To jeden z popularniejszych przepisów na sernik. Nic dziwnego, ponieważ sernik jest bardzo smaczny. Sernik piekłam kilka razy. Dążyłam do uzyskania sernika upieczonego, ale nie przypieczonego z wierzchu. Udało się! Dostosowałam temperaturę pieczenia, dzięki czemu sernik jest jeszcze bardziej delikatny w smaku. Serdecznie polecam przepis na sernik z mlekiem w proszku.

Czas pieczenia80 min
Temperatura pieczenia160ºC
Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie153 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23-32 cm

Sernik z mlekiem w proszku

  • Twaróg tłusty lub półtłusty trzykrotnie zimelony – 1 kg 
  • Jajka – 6 sztuk
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy najlepiej bez cukru – 2 opakowania (łącznie 80 g)
  • Olej – 3/4 szklanki (190 ml)
  • Mleko UHT – 1,5 szklanki (375 ml) 
  • Mleko w proszku „niebieskie” lub Łaciate – 1,5 szklanki (105 g)

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania
Ciasto czekoladowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy utrzeć za pomocą miksera, aż do powstania jasnej i puszystej masy.
  3. Dodawać partiami trzykrotnie zmielony twaróg, cały czas ucierając. 
  4. Następnie dodać budynie w proszku i zmiksować.
  5. Kolejno wlać olej, mleko i zmiksować do połączenia składników.
  6. Mleko w proszku przesiać przez sitko, dzięki temu nie powstaną grudki. Wsypać mleko w proszku i zmiksować (masa serowa będzie rzadka).
  7. W osobnym naczyniu ubić białka do sztywności. Następnie białka dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
  8. Blaszkę o wymiarach 32x23cm wyłożyć papierem do pieczenia (niczym nie smarować) i ułożyć herbatniki.
  9. Następnie na herbatniki wylać masę serową.
  10. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC, po włożeniu ciasta od razu zmniejszyć temperaturę do 160ºC bez termoobiegu, piec przez około 80 minut. Ważne! Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: formę z sernikiem wkładamy do większej formy np. blaszki z wyposażenia piekarnika, do której nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik podczas pieczenia wyrośnie, następnie po wystudzeniu opadnie około 2 cm.
  11. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku przez 30 minut, po tym czasie wylewamy wodę, ponownie sernik studzimy w piekarnika przez kolejne 30 minut. 
  12. Po całkowitym wystudzeniu sernik posypujemy cukrem pudrem. 
Jak sprawdzić, czy sernik jest już upieczony?

Sernik jest upieczony, gdy  brzegi sernika są ścięte, natomiast środek jest lekko galaretowaty. Sernika nie sprawdzamy patyczkiem, ponieważ sernik jest zawsze wilgotny. Sernika nie wolno wyciągać od razu po upieczeniu tylko pozostawić w lekko rozszczelnieniem piekarniku na godzinę. Sernik studzony w piekarniku dopiecze się „dojdzie” i uzyska idealną konsystencję. 

Zbyt długi czas pieczenia wysusza sernik. 

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz