Sernik z Michałkami to nie tylko deser – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten wyjątkowy wypiek nie tylko kusi swoim wyglądem i aromatem, ale także zachwyca wilgotnością, która zachowuje się w nim dzięki wyjątkowej technice pieczenia. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze sprawia, że sernik jest niezwykle wilgotny, zachowując jednocześnie swoją lekkość i delikatność. W połączeniu z popularnymi i lubianymi Michałkami tworzy smakowitą harmonię, której nie zapomnisz. Zapraszamy Cię do odkrycia przepisu na sernik z Michałkami.
Ser na sernik pieczony najlepszy będzie tłusty lub półtłusty. Z gotowych mas serowych warto przed zakupem przeczytać etykietę jaki jest skład sera. Im prostrzy skład tym ser będzie bardziej zbliżony do smaku i konsystencji sera białego w kostce. Często masy serowe mają sporo serwatki, którą trzeba odlać. Jeśli po odsączeniu ser nadal jest rzadki, trzeba w trakcie robienia sernika dodać o jedną więcej łyżkę mąki ziemniaczanej.
Z gotowych mas serowych polecam ser Mój ulubiony z Wielunia, gęsty i prosty skład oraz Twaróg sernikowy z Piątnicy – bardzo dobry skład i konsystencja taka sama jak po zmieleniu tradycyjnego sera.
Jeden z najłatwiej dostępnych twarogów na sernik President – odpowiednia konsystencja dopiero po odsączeniu, niestety mała zawartość tłuszczu i w składzie mleko w proszku.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.