Sernik na zimno z galaretką w masie – lekki i efektowny deser bez pieczenia

1

Sernik na zimno z galaretką w masie – deser, który zawsze się sprawdza

Sernik na zimno z galaretką w masie to klasyk, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Lekki, orzeźwiający i bez pieczenia – idealnie sprawdza się w upalne dni, ale równie dobrze pasuje na rodzinne uroczystości, święta czy spotkania w gronie przyjaciół.

Zalety użycia galaretki w serniku na zimno

Dodanie galaretki do masy serowej to prosty i niezawodny sposób, aby Twój sernik na zimno zawsze wyszedł gładki, stabilny i efektowny. W przeciwieństwie do tradycyjnej żelatyny, galaretka jest łatwa w użyciu – wystarczy rozpuścić ją w ciepłej wodzie i po lekkim przestudzeniu połączyć z masą serową. Dzięki temu masa stężeje równomiernie, unikając problemów takich jak grudki w serniku czy zwarzenie masy, które często zdarzają się przy źle przygotowanej żelatynie. Nawet jeśli Twój wcześniejszy sernik na zimno z żelatyną nie wyszedł, galaretka daje pewność, że deser będzie sprężysty, łatwy do krojenia i pięknie się prezentował. Dodatkowo galaretka nadaje lekkości i delikatny smak, a jej kolorowe wersje pozwalają w prosty sposób uzyskać efektowne wtrącenia w masie – dzięki temu sernik jest nie tylko smaczny, ale też atrakcyjny wizualnie.

Wybór sera do sernika na zimno – wiaderko czy twaróg?

Jednym z powodów popularności serników na zimno jest użycie gotowego sera z wiaderka, który jest bardziej kremowy i zawiera więcej śmietanki niż tradycyjny twaróg. Dzięki temu masa jest gładka i jednolita, a przygotowanie deseru zajmuje znacznie mniej czasu niż przy serniku pieczonym.

Jeśli wolisz użyć tradycyjnego twarogu, także jest to możliwe – należy go zmielić trzykrotnie, aby uzyskać gładką konsystencję, a następnie dodać np. serek mascarpone i dosłodzić masę do smaku, próbując ją w trakcie przygotowania.

Alternatywne rozwiązania:

  • Gotowa masa serowa z wiaderka z wanilią

  • Sery homogenizowane, które ułatwiają przygotowanie deseru

Połączenie takiej masy serowej z galaretką daje pewność, że sernik na zimno będzie stabilny, sprężysty i pozbawiony grudek, niezależnie od wybranej wersji sera.

Idealne dodatki do sernika na zimno

Choć sam sernik na zimno z galaretką w masie jest pyszny, można go dowolnie urozmaicać. Świetnie komponuje się z truskawkami, malinami, borówkami czy brzoskwiniami. Owoce można ułożyć na wierzchu lub dodać bezpośrednio do masy, aby deser zyskał jeszcze więcej świeżości.

Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie217 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Spód ciasta

  • Biszkopty – około 60g 

Masa serowa

  • Ser biały tłusty lub półtłusty – 1 kg 
  • Galaretka malinowa – 2 sztuki
  • Wrzątek – 1 szklanka (250ml)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie (16 g) 

Galaretka malinowa

  • Galaretka malinowa – 1 sztuka
  • Wrzątek – 1 i 3/5 szklanki (400 ml)
  • Maliny świeże lub mrożone – około 300 g
Masa serowa

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Dwie galaretki o smaku malinowym rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do wystygnięcia (do około 35 C). 
  2. Ser biały trzykrotnie zmielony lub ser z wiaderka dobrej jakości (jeśli jest na wierzchu serwatka należy ja  zlać), dodajemy cukier waniliowy i miksujemy przez chwilę, aż ser będzie bardziej puszysty. Jeżeli nie  używamy sera z wiaderka, masę należy dosłodzić cukrem pudrem wg uznania. 
  3. Następnie dodajemy do masy partiami przestudzoną galaretkę, miksujemy na wolnych obrotach, aż się połączy i dodajemy kolejną porcję (lub ciurkiem wlewamy galaretkę cały czas miksując). 
  4. Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia  (sam spód), następnie na spód układamy biszkopty i zamykamy rant tortownicy. 
  5. Następnie wlewamy masę serową, wierzch wyrównujemy.  Schładzamy w lodówce, co najmniej 30 minut. 
  6. Galaretkę malinową rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do wystygnięcia (do około 35 C). 
  7. Do przestudzonej galaretki dodajemy 300 g malin, mieszamy  i odstawiamy do lodówki na kilka minut, aż galaretka lekko zacznie tężeć (konsystencja kisielu). Jeżeli używamy mrożonych malin, mieszamy galaretkę z malinami (malin nie rozmrażamy) i od razu wykładamy na schłodzoną masę serową. 
  8. Sernik z galaretką malinową w masie należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 2-5 godzin. 

Sernik wyciągnij z lodówki tuż przed podaniem. Sernik zachowuje świeżość około 2-3 dni przechowywany w lodówce. 

Jeśli szukasz lekkiego, orzeźwiającego i prostego w przygotowaniu deseru, sernik na zimno z galaretką w masie będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto, które zawsze się udaje, świetnie wygląda i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.