Sałatka z kurczakiem i pysznym słodkim dipem

14

Sałatka z kurczakiem i pysznym słodkim dipem jadłam w pewnej wrocławskiej restauracji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam odtworzyć jej smak przygotowując ją w domu. Kluczem smakowym w tej sałatce jest słodki dip. Sałatka składa się z kilku prostych składników: mixu sałat, sycącego kurczaka, chrupiących orzechów i sera pleśniowego, którego możemy zastąpić serem feta. Serdecznie polecam. 

Ilość sztuk2 sporcje
Kalorie215 kcal/porcje
Trudność łatwałatwy
 

Składniki

  • Pierś z kurczak – 1 pojedyncza
  • Przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki + szczypta soli
  • Słonecznik – 1 łyżka prażone
  • Orzechy nerkowca lub pekan – 1 łyżka
  • Mix sałat – 100 g
  • Ser pleśniowy –  50 g
  • Olej – 1 łyżka

Dip

  • Olej z orzechów włoskich lub dowolny inny*– 3 łyżki (45 ml)
  • Biały ocet balsamiczny lub spirytusowy *– 1 i 1/2 łyżki
  • Papryka mielona słodka – 1/2 łyżeczki
  • Miód – 2 łyżki
  • Musztarda sarepska – 1/2 łyżeczki
  • Sól- 2 szczypty
  • Pieprz mielony – 1 szczypta

Dodatkowo

  • Paluszki Grissini – kilka sztuk

 

Kilka uwag 

Kluczem smakowym w tej sałatce jest dip o lekko słodkim smaku oraz sałata i kurczak, pozostałe produkty możemy modyfikować wedłu naszych upodaobań smakowych lub tego co mamy w lodówce.

Ocet balsamicny jest łagodniejszy w smaku niż oct spirytusowy, dlatego jeśli używamy octu spirytusowego należy zmiejszyć ilość do 1 łyżki.

Do tej sałatki najbardziej pasuje olej z orzechów włoskich, jednak dość często używam bardziej neutralnego w smaku oleju lnianego lub oleju rzepakowego.

Gotowy dip należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. słoiku nawet do miesiąca czasu. Przed użyciem należy go wstrząsną i polać sałatkę.

 Słodki dip/sos do sałatki
  1. Składniki na sos przekładamy do niewielkiej miski lub słoiczka, mieszamy trzepaczką lub łyżka. Na koniec sos należy spróbować, aby dostosować składniki do własnych upodobań.
Sałatka z kurczakiem i pysznym, słodkim dipem
  1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka. Następnie na patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy przez kilka minut, co chwilę mieszając. Usmażonego kurczaka pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Orzechy i słonecznik prażymy na patelni (bez dodatku tłuszczu), pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Ser pleśniowy lub feta (odczoczony) kroimy na małe kawałki. 
  4. Do miski dodajemy mix sałat, orzechy, słonecznik oraz kurczaka, mieszamy. 
  5. Przed podaniem sałatkę polewamy dipem. Sałatkę możemy podać z paluszkami Grissini. 

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz