Sałatka z kurczakiem i pysznym słodkim dipem jadłam w pewnej wrocławskiej restauracji. Tak mi posmakowała, że postanowiłam odtworzyć jej smak przygotowując ją w domu. Kluczem smakowym w tej sałatce jest słodki dip. Sałatka składa się z kilku prostych składników: mixu sałat, sycącego kurczaka, chrupiących orzechów i sera pleśniowego, którego możemy zastąpić serem feta. Serdecznie polecam.
Kluczem smakowym w tej sałatce jest dip o lekko słodkim smaku oraz sałata i kurczak, pozostałe produkty możemy modyfikować wedłu naszych upodaobań smakowych lub tego co mamy w lodówce.
Ocet balsamicny jest łagodniejszy w smaku niż oct spirytusowy, dlatego jeśli używamy octu spirytusowego należy zmiejszyć ilość do 1 łyżki.
Do tej sałatki najbardziej pasuje olej z orzechów włoskich, jednak dość często używam bardziej neutralnego w smaku oleju lnianego lub oleju rzepakowego.
Gotowy dip należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. słoiku nawet do miesiąca czasu. Przed użyciem należy go wstrząsną i polać sałatkę.
Już kilkakrotnie robiłam slodko-kwasny dip do sałatki istotnie bardzo smaczny. Polecam