Domowe bułki do hot dogów są miękkie i pyszne. Ten przepis przeszedł moje najmilsze oczekiwania. Bułki są znacznie smaczniejsze od tych kupionych w sklepie, które są zapakowane w torbę foliową. Dodatkowo są równie smaczne i świeże na drugi dzień. Świeże, domowe bułki pasują z parówką lub kabanosem, ale również są bardzo smaczne na śniadanie np. z twarożkiem. Domowy fast food jest przede wszystkim zdecydowanie zdrowszy niż kupiony w sklepie czy budce. 

Czas pieczenia10-12 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk10 sztuk
Kalorie327 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Składniki

  • Mleko – 230 ml (1 szklanka)
  • Woda – 120 ml (0,5 szklanki)
  • Masło – 55 g
  • Mąka pszenna – 650g (4,5 szklanki)
  • Drożdże świeże – 15 g (suche 4,2g)
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – 1,5 łyżeczki
  • Jajko – 1 sztuka

Dodatkowo

  • Jajko – 1 sztuka
  • Mak lub sezam do posypania
Wykonanie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

  1. W garnku podgrzewamy mleko i masło, aż do momentu rozpuszczenia się masła (nie gotujemy).
  2. Jeśli używamy świeżych drożdży rozpuszczamy je w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i 3 łyżek mąki. Powstanie nam zaczyn, który odstawiamy na 10 minut.
  3. Jeśli używamy drożdży w proszku wsypujemy je do miski wraz z mąką i solą (jeśli używamy świeżych drożdży, pomijamy dodanie drożdży w proszku), mieszamy.
  4. Następnie dodajemy ciepłe mleko z masłem, zaczyn (jeśli używamy świeżych drożdży), mieszamy.
  5. Dodajemy jajko ponownie mieszamy ręką lub mikserem (ze specjalną końcówką). Ciasto wyrabiamy, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ścianek miski około 8-10 minut. Uwaga! Ciasto jest dosyć luźne i klejące, dlatego najlepiej wyrabia się mikserem. Nie należy podsypywać większą ilością mąki, ponieważ bułki wyjdą twarde. 
  6. Wyrobione ciasto przekładany na blat oprószony mąką. Ciasto dzielimy na 10 równych części.
  7. Delikatnie formujemy z nich podłużne wałeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (bułki urosną, dlatego należy zachować kilka centymetrów odległości pomiędzy nimi).
  8. Następnie bułki przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-35 minut.
  9. Przed włożeniem do piekarnika bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i  posypać makiem lub sezamem.
  10. Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 10-12 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Po upieczeniu bułki studzimy na kratce. Wystudzone bułki należy owinąć w ściereczkę kuchenną, aby dłużej zachowały świeżość.

Jeśli szukacie więcej szybkich przekąsek polecam ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką lub z pieczarkami

Zobacz również

Dodaj komentarz