Placki z cukinii to szybka i pyszna przekąska lub obiad. W sezonie pojawia się u nas w domu bardzo często. Podstawowy przepis na placki z cukinii jest delikatny w smaku, więc jeśli szukamy bardziej wyrażnego dania można podać placki z sosem lub przepis nieco zmodyfikować. Na końcu artykułu podałam kilka przykładów co można dodać do placków z cukini. W kwestii sosów, placki z cukinii najchętniej jemy z sosem ziołowym, czosnkowym lub tzatziki.
Cukinie są pełne wody. Zbyt duża ilość wody powoduje, że placki są miękkie. Im lepiej odcedzimy wodę z cukinii tym uzyskamy bardziej chrupiące placki.
Startą cukinię należy posolić, wymieszać, pozostawić na durszlaku przez kilka minut. Następnie z cukinii należy odcisnąć wodę. Do uzyskania jeszcze lepszego efektu, cukinię można przełożyć do pieluchy tetrowej lub gazy i wycisnąć nadmiar wody.
Przepis na placki możemy modyfikować według własnych upodobań smakowych i tego co mamy w lodówce. Jednak z ilością składników nie możemy przesadzić, ponieważ placki mogą się rozpadać.
Do placów z cukinii doskonale pasują:
Pieczarki – 2 sztuki starte na tarce na grubych oczkach
Papryka – 1/4 dużej papryki pokrojonej w drobną kostkę
Ser żółty – 100 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Czosnek – 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Natka pietruszki, kopru lub kolendry – drobno posiekana
Przyprawy – majeranek, kurkuma, papryka czerwona, tymianek, papryka chili
Przepis na sos czosnkowo ziołowy.
Więcej pomysłów na wypieki przekąski znajdziecie tutaj.