Placki z białej rzodkwi to szybki przepis na obiad lub przekąskę. Często zastanawiamy się co zrobić z białej rzodkwi. Oprócz surówki polecam placki z białej rzodkwi, które są bardzo smaczne i chrupiące. Placki doskonale smakują bez żadnych dodatków, jednak jeśli szukamy bardziej wyraźnego dania można placki podać z sosem ziołowym, czosnkowym lub tzatziki. 

Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie55 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Placki z białej rzodkwi

  • Biała rzodkiew – 800 g – 1000 g
  • Mąka pszenna – 6 – 7 łyżek (60 g – 80 g)
  • Ser żółty starty – 1 garść (30 g)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Cebula  – 1 sztuka średniej wielkości
  • Sól – 1 łyżeczka płaska
  • Pieprz
  • Olej do smażenia – około 6 łyżek
Placki z białej rzodkwi – jak uzyskać chrupiącą skórkę?

Rzodkiew jest pełna wody. Zbyt duża ilość wody powoduje, że placki są miękkie. Im lepiej odcedzimy wodę z z białej rzodkwi tym uzyskamy bardziej chrupiące placki.

Startą rzodkiew należy, odcisnąć z nadmiaru wody, pozostawić na durszlaku przez kilka minut. Następnie ponownie odcisnąć z wody.

Placki z białej rzodkwi – przepis
  1. Rzodkiew umyć i zetrzeć na tarce na średniej wielkości oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Przełożyć na sitko i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie ponownie odcisnąć sok z białej rzodkwi i przełożyć do miski.
  3. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do rzodkwi.
  4. Następnie dodać mąkę, jajko i starty ser żółty. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
  5. Rzodkiew doprawić solą i pieprzem.
  6. Na patelnię wlać olej, aby zakrył dno. Nakładać 1 łyżkę ciasta i lekko spłaszczyć, formując okrągły placek. Im cieńsze placki, tym będą bardziej chrupiące.  Piec na średniej mocy palnika przez 3-4 minuty z każdej strony.
  7. Usmażone placki z białej rzodkwi układać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu.

Placki z białej rzodkwi można podawać z sosem czosnkowym, ziołowym lub tzatziki.

 

Przepis na sos czosnkowo ziołowy.

Więcej pomysłów na przekąski znajdziecie tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz