Pierniczki staropolskie z marmoladą to najlepsze pierniczki jakie jadłam. Miękkie, aromatyczne po prostu doskonałe. Bardzo długo zachowują świeżość, więc możemy je zrobić na tydzień lub nawet dwa tygodnie wcześniej. Pierniczki staropolskie są zrobione z ciasta długodojrzewającego. Dlatego surowe ciasto należy przygotować i przechowywać w lodówce minimum 3 tygodnie przed pieczeniem. Czas oczekiwania i włożona praca w przygotowanie pierniczków zdecydowanie zrekompensuje nam ich smak. Polecam również przepis na piernik staropolski

Czas pieczenia15-20 min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk240 sztuk
Kalorie165 kcal/szt
Trudność średniaśredni

Ciasto na piernik staropolski

  • Miód – 500 g
  • Cukier – 1 szklanka (220 g)
  • Masło – 250 g
  • Mleko – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Soda oczyszczona – 3 łyżeczki
  • Mąka pszenna – 1 kg
  • Przyprawa do piernika – 80 g (2 opakowania)
  • Jajka – 3 sztuki
  • Sól – 1/2 łyżeczki

Polewa 

  • Czekolada  mleczna lub deserowa – 250 g
  • Masło – 2,5 łyżki (75 g)

Dodatkowo

  • Powidła, marmolada lub marcepan – około 600 – 800 g

 

Pierniczki staropolskie z marmoladą – ciasto

Z podanych składników wychodzi około 240 pierniczków staropolskich. Możemy z jednej cześć wykonać piernik staropolski, przepis znajdziesz tutaj

  1. W garnku podgrzewamy masło, cukier i miód, doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkiej mocy palniku podgrzewamy masę co chwilę mieszając, aż rozpuści się cukier. Masę pozostawiamy do wystudzenia. 
  2. Mąkę pszenną, sól i przyprawę do piernika mieszamy. Następnie dodajemy do wystudzonej masy.
  3. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Na koniec dodajemy jajka.
  5. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem kuchennym do uzyskanie jednolitej konsystencji. Ciasto będzie rzadkie, zgęstnieje po kilku dniach. 
  6. Masę przekładamy do szklanego, emaliowanego lub kamionkowego naczynia. 

Ciasto na piernik staropolski przechowujemy pod przykryciem, najlepiej ściereczką kuchenną, w chłodnym miejscem np. lodówce. Optymalny czas dojrzewania piernika wynosi 4-6 tygodni.

Piec na 4-7 dni przed planowanym spożyciem piernika. Więcej informacji o przechowywaniu ciasta znajdziesz tutaj. 

Pierniczki staropolskie z marmoladą – pieczenie
  1. Ciasto dzielimy na 3 – 4 części.
  2. Każdą cześć ciasta rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. 
  3. Z ciasta wykrawamy koła (większe o kilka minimetrów od foremki, której będziemy używać). 
  4. Kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (niczym nie smarujemy) zachowując miedzy nimi odstęp około 1 cm. 
  5. Na środek każdego kółka dajemy łyżeczkę marmolady, powideł lub marcepanu. Dżem nie nadaje się, ponieważ jest zbyt zadki i wypłynie podczas pieczenia.
  6. Następnie każdy pierniczek przykrywamy kółkiem.
  1. Foremkę (nieco mniejszą od kółek) kładziemy na środku kółka i wycinamy kształt. Boki pierniczków lekko dociskamy, niczym nie smarujemy.
  1. Pierniczki staropolskie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu pierniczki od razu wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Polewa
  1. Masło rozpuścić w małym garnku, zdjąć z palnika.
  2. Następnie dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.