Paszteciki z kapustą i grzybami są miękki w środku, natomiast z zewnątrz mają chrupiącą drożdżową skórkę. Przekąska doskonale pasuje na wiele okazji przez cały rok. Najczęściej paszteciki z kapustą i grzybami podawane są na Wigilię. Do barszczu pasują doskonale, jednak nie tylko. Poniżej mam dla Was propozycję na paszteciki z kapustą i grzybami w wersji imprezowej z trzema smacznymi i prostymi sosami.
Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników nie uwzględniając sosów (mleko 2%, grzyby suszone)
Farsz można przygotować nawet dwa dni wcześnie, przechowywać w lodówce pod przykryciem. Wyciągnąć z lodówki godzinę przed nałożeniem na ciasto drożdżowe, aby się ogrzało.
*Zamiast suszonych grzybów można użyć 500 g pieczarek, które obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli (punkt 10).
Paszteciki z kapustą i grzybami można podawać na ciepło i na zimno.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, następnie wszystko razem mieszamy.
Ketchup i jogurt naturalny mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprz.
Ogórki kiszone obieramy ze skóry, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli lubimy sosy o jednolitej konsystencji, sos można zblendować.
Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.kuchnia-domowa.pl.