Paszteciki z kapustą i grzybami są miękki w  środku, natomiast z zewnątrz mają chrupiącą drożdżową skórkę. Przekąska doskonale pasuje na wiele okazji przez cały rok. Najczęściej paszteciki z kapustą i grzybami podawane są na Wigilię. Do barszczu pasują doskonale, jednak nie tylko. Poniżej mam dla Was propozycję na paszteciki z kapustą i grzybami w wersji imprezowej z trzema smacznymi i prostymi sosami. 

Czas pieczenia20-25 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie55 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy45×35 cm

Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników nie uwzględniając sosów (mleko 2%, grzyby suszone)

Farsz

  • Kapusta kiszona – 500 g 
  • Grzyby – suszone 50 g lub pieczarki 500 g
  • Cebula duża – 1 sztuka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej – 1 łyżka

Ciasto drożdżowe

  • Mleko – 250 ml
  • Cukier – 1 łyżka
  • Drożdże – świeże 20 g lub instant 10 g
  • Mąka pszenna – 500 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Masło roztopione – 60 g

Dodatkowo

  • Jajko – 1 sztuka
  • Czarnuszka lub sezam do posypania

Sos czosnkowy

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Majonez – 2 łyżki
  • Ząbki czosnku – 1-2 sztuki
  • Sól
  • Pieprz

Sos jogurtowo-ketchupowy

  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Ketchup – 1 i 1/2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Sos z ogórków kiszonych

  • Majonez – 3 łyżki
  • Jogurt naturalny – 1 i 1/2  łyżki
  • Ogórek kiszony – 2 sztuki średniej wielkości
  • Sól
  • Pieprz
Farsz z kapusty i grzybów lub pieczarek

Farsz można przygotować nawet dwa dni wcześnie, przechowywać w lodówce pod przykryciem. Wyciągnąć z lodówki godzinę przed nałożeniem na ciasto drożdżowe, aby się ogrzało.

*Zamiast suszonych grzybów można użyć 500 g pieczarek, które obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli (punkt 10).

  1. Suszone grzyby płuczemy w zimnej wodzie.  
  2. Do garnka wlewamy 500 ml zimnej wody, dodajemy suszone grzyby i pozostawiamy na kilka godzin pod przykryciem (można na całą noc).
  3. Po tym czasie grzyby gotujemy w wodzie (w tej samej, w której moczyły się) przez około 30minut, aż do miękkości. Z ugotowanych grzybów zlewamy wywar do garnka, grzyby pozostawiamy na sitku, aby ociekły.
  4. Grzyby drobno siekamy.
  5. Kapustę kiszoną odciskamy z soku, przekładamy do garnka z wywarem z grzybów. Dodatkowo dolewamy zimnej wody tak, żeby zakryło kapustę. Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż do miękkości.
  6. Ugotowaną kapustę odcedzamy i dobrze odsączamy z wody, pozostawiamy do przestygnięcia.
  7. Następnie kapustę drobno siekamy.
  8. Cebulę obracamy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy 1 łyżkę oleju i pokrojoną cebulę. Na średniej mocy palniku podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia.  
  9. Następnie dodajemy grzyby (*lub pieczarki) i chwilę podsmażamy. Jeśli dodajemy pieczarki smażymy do czasu, aż nadmiar wody wyparuje.
  10. Następnie dodajemy kapustę, całość podsmażamy przez kilka minut.
  11. Farsz doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe
  1. Do letniego mleka dodajemy swieże drożdże, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszam. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
  2. Jeśli używamy suchych drożdży dodajemy je do mąki. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz masła) i wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski (około 3 minut).
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone masło wyrabiamy, aż do połączenia się składników.
  4. Miskę oprószamy mąką, następnie przekładamy do niej uformowane w kulę ciasto. Przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  1. Po tym czasie stolnicę lub blat lekko podsypujemy mąką. Ciasta rozwałkowujemy na prostokątny placek o wymiarach około 45 x 35 cm (wielkość blaszki z wyposażenia piekarnika). Jeśli ciasto nie chce się rozwałkować i „cofa się” najlepiej pozostawić na kilka minut i ponownie rozwałkować do odpowiedniej wielkości. 
  2. Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na 4 paski.
  1. Na każdy pasek wykładamy farsz, pozostawiając od brzegu 1 cm nieposmarowany.
  2. Każdy pasek ciasta zlepiamy wzdłuż dłuższego boku i mocno dociskamy brzegi. Powstaną z ciasta 4 wałki.
  1. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, następnie wałki z ciasta układamy na blaszce zlepieniem do dołu. Końce ciasta lekko zawijamy do spodu. 
  1. Wałki ciasta przecinamy na paski o grubości około 5 cm.
  1. Ciasto przykrywamy ręczniczkiem kuchennym, odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  2. Po wyrośnięciu ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Następnie paszteciki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, pieczemy około 20-25 minut (z termoobiegiem lub góra-dół), wyciągamy z piekarnika. 

Paszteciki z kapustą i grzybami można podawać na ciepło i na zimno. 

Sos czosnkowy

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz, następnie wszystko razem mieszamy.

Sos jogurtowo-keczupowy

Ketchup i jogurt naturalny mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprz. 

Sos z ogórków kiszonych

Ogórki kiszone obieramy ze skóry, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli lubimy sosy o jednolitej konsystencji, sos można zblendować. 

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.kuchnia-domowa.pl.

Zobacz również

Dodaj komentarz