Papryka faszerowana kaszą gryczaną, serem żółtym i pieczarkami to pyszne danie. Świetnie nadaje się na obiad kolację, czy przyjęcie. Paprykę faszerowaną możemy przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce pod przykryciem. Przed podaniem paprykę należy podgrzać w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut, następnie posypać serem żółtym i zapiec jeszcze przez 5 minut. Papryka faszerowana jest bardzo aromatyczna. Dzięki dodatku sera danie nie rozsypuje się podczas jedzenia. Polecam pyszną paprykę faszerowaną

Czas pieczenia35 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk6 sztuk
Kalorie234 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Papryka faszerowana – składniki

  • Papryka czerwona – 3 sztuki
  • Kasza gryczana – 1 woreczek (100 g)
  • Cebula – 1 sztuka średniej wielkości
  • Pieczarki – 400 g
  • Ser żółty np. masdamer – 120 g
  • Sól – 1 łyżeczka płaska
  • Pieprz mielony – 1/3 łyżeczki

Dodatkowo

  • Ser żółty – 80 g
  • Woda – 50 ml
  • Olej do smażenia – 4 łyżki
  • Natka pieruszki lub szczypiorek do dekoracji
Papryka faszerowana kaszą – wykonanie
  1. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy z nasion, lekko solimy. 
  2. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, pozostawiamy do przestudzenia.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelnię wlewamy olej, dajemy cebulę, smażymy na średniej mocy palniku, aż się lekko zarumieni.
  5. Pieczarki obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy, aż odparuje większa część wody. Pozostałą część wody i tłuszczu zlewamy łyżką lub na sitku, pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. Ser żółty (120 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  7. Przestudzone pieczarki z cebulą, kaszę gryczaną i ser mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy. 
  8. Farsz nakładamy do wcześniej przygotowanych połówek papryki, lekko dociskamy.
  9. Do blaszki wlewamy około 50 ml wody tak, aby było zakryte dno. Układamy paprykę. 
  1. Paprykę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 30 minut.
  2. Po tym czasie paprykę posypujemy startym serem (80 g) i ponownie pieczemy przez 5-10 minut, aż ser się roztopi.
  3. Upieczone papryki faszerowane podajemy z drobno pokrojoną natką pietruszki lub szczypiorkiem. 

Więcej pomysłów na obiad znajdziesz tutaj

Dodaj komentarz