Najszybsze faworki czyli a’la faworki z ciasta francuskiego. To pyszna i błyskawiczna przekąska. Nie znam szybszego przepisu na faworki. Oczywiście smak jest inny niż tradycyjne faworki, jednak są również bardzo kruche i doskonałe do pochrupania. W mojej ocenie to doskonała alternatywa na szybką, słodką przekąskę. 

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk24 sztuk
Kalorie49 kcal/szt
Trudność średniałatwy

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (300 g)
  • Cukier puder – 2 łyżeczki (8g) 
Najszybsze faworki
  1. Ciasta francuskie rozwinąć, pozostawić na papierach, lekko rozwałkować.
  2. Ciasto pokroić na paski około 3×10 cm.
  3. W każdym pasku zrobić na środku nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta.
  4. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia (możn użyć papieru z ciasta francuskiego). Faworki z ciasta francuskiego układać w niewielkim odstępie.
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200ºC przez około 20 minut lub do zarumienienia ciasta.
  6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Zobacz również

Dodaj komentarz