Mini tort z jagodą kamczacką oraz białą czekoladą to świetna propozycja na przyjęcie. Słodkie ciasto oraz lekko kwaśne owoce doskonale równoważą smaki. Zachęcam do przygotowania deseru z jagodą kamczacką. Przede wszystkim dlatego, że owoce prócz walorów smakowych mają wiele witamin i właściwości leczniczych.
Z tej ilości składników otrzymacie 8 mini torcików o średnicy 10 centymetrów. Jeśli wolicie mniejsze porcje, użyjcie szklanki do wykrawania kółek w biszkopcie.
W małej misce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier ciągle miksując. Na koniec dodać żółtka, olej i dalej miksować parę minut.
Dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki z proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Należy nie mieszać zbyt długo, a tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.
Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.
Z wystudzonego biszkoptu wyciąć kółka za pomocą szklanki lub pucharków do lodów.
Kawałki biszkoptu, które pozostały po wyciętych kółkach, należy pokruszyć i rozłożyć na blaszkę. Podpiec przez kilka minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopnia, aż będą całe wysuszone.
Białą czekoladę i 2 łyżki mleka podgrzewać, aż się rozpuści. Do wystudzonej masy dodać pokruszony biszkopt. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Blaty torcika (kółka) nasączyć ponczem, przełożyć masą czekoladową. Następnie nałożyć ubitą śmietanę kremówkę. Dowolnie udekorować torcik jagodami na wierzchu.
Smacznego!