Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką

11

Kruche ciasto z owocami leśnymi i budyniową pianką to przepis, do którego lubię często wracać. Ciasto robiłam z różnymi owocami w zależności od sezonu. Dodatkowo możemy użyć owoców świeżych, sezonowych lub mrożonych. Za każdym razem wychodzi bardzo dobre. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z owocami i lekką pianką doskonale do siebie pasuje i zachwyca smakiem. Dzięki owocom ciasto nie jest zbyt słodkie i pasuje o każdej porze roku. Serdecznie polecam przepis na kruche ciasto z owocami i budyniową pianką. 

Temperatura pieczenia190ºC
Ilość sztuk32 sztuk
Kalorie182 kcal/szt.
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy23×33 cm

Ciasto kruche

  • Żółtka – 5 sztuk
  • Cukier puder – 4 łyżki (40g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
  • Mąka pszenna – 2 szklanki (320 g)
  • Mąką krupczatka – 0,5 szklanki (100 g)
  • Masło – 250 g

Budyniowa pianka

  • Białka – 5 sztuk
  • Cukier – 3/4 szklanki (165 g)
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 sztuki
  • Olej – 1/2 szklanki (125 ml)

Dodatkowo

  • Owoce leśne świeże lub mrożone – 500 g
  • Cukier puder do oprószenia – 1 łyżka
Ciasto kruche

Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone.

  1. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3.
  3. Uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
  4. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki.
  5. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm, następnie wyrównać ciasto, aby pokryło całą powierzchnię blaszki.
  6. Piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. 
Budyniowa pianka
  1. Białka ubić na sztywną pianę.
  2. Ciągle miksując, wsypywać cukier po 1 łyżce.
  3. Następnie dodać stopniowo proszek budyniowy, nadal miksować.
  4. Na koniec, cienką strużką wlewać olej. Miksować, aż piana będzie idealnie gładka.
  5. Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać powierzchnię, ułożyć owoce (maliny otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Z powodzeniem można użyć mrożonych owoców, które należy dodać bez wcześniejszego rozmrażania.
  6. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta.
  7. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika do 190ºC, piec ok. 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wystudzić przy otwartych drzwiczkach.
  8. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com.

Zobacz również

Dodaj komentarz