Uwielbiam ciasta z malinami, które doceniam przede wszystkim za lekko kwaśny smak. Idealnie równoważą pozostałe, słodkie składniki. Dodatkowo maliny pięknie oddaja swój kolor, nawet te mrożone.  

Dzisiaj proponuję kruche ciasto z malinami i pianką. Z zewnątrz jest bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się delikatna, puszysta budyniowa pianka,w której zanurzone są maliny. Polecam!

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Ciasto kruche

  • Żółtka – 5 sztuki
  • Cukier puder – 4 łyżki (40g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Mąką krupczatka – 0,5 szklanki
  • Masło – 250 g

Budyniowa pianka

  • Białka – 5 sztuk
  • Cukier – 3/4 szklanki
  • Budyń waniliowy lub śmietankowy – 2 sztuki
  • Olej – 1/2 szklanki

Dodatkowo

  • Maliny świeże lub mrożone – 500g
  • Cukier puder do oprószenia

Ciasto jest pyszne, dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje. Wykonanie budyniowej pianki jest proste i z pewnością wyjdzie każdemu:). Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, więc idealnie sprawdza się na przyjęciach. 

Ciasto kruche

Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3  i 2/3. Uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto aby pokryło całą powierzchnię blaszki. 

Piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. 

Budyniowa pianka

Ubić białka na sztywną pianę. Ciągle miksując, wsypywać cukier po 1 łyżce. Następnie dodać stopniowo proszek budyniowy, nadal miksować. Na koniec, cienką strużką wlewać olej. Miksować, aż piana będzie idealnie gładka. 

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Na podpieczony i wystudzony spód ciasta wyłożyć budyniową piankę. Delikatnie wyrównać powierzchnię, ułożyć maliny (otworkami do góry), a na koniec lekko docisnąć w piankę. Z powodzeniem można użyć mrożonych malin, które należy dodać bez wcześniejszego rozmrażania. Na wierzch zetrzeć pozostałą część schłodzonego ciasta. 

Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30-40 minut. Po upieczeniu trzymałam ciasto 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie studziłam przy całkowicie uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Kruche ciasto z malinami i pianką przechowujemy w  temperaturze pokojowej. 

Smacznego!

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - maliny
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Zobacz również

Dodaj komentarz