Uwielbiam ciasta z malinami, które doceniam przede wszystkim za lekko kwaśny smak. Idealnie równoważą pozostałe, słodkie składniki. Dodatkowo maliny pięknie oddaja swój kolor, nawet te mrożone.
Dzisiaj proponuję kruche ciasto z malinami i pianką. Z zewnątrz jest bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się delikatna, puszysta budyniowa pianka,w której zanurzone są maliny. Polecam!
Ciasto jest pyszne, dodatkowo bardzo ładnie się prezentuje. Wykonanie budyniowej pianki jest proste i z pewnością wyjdzie każdemu:). Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, więc idealnie sprawdza się na przyjęciach.
Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Uformować dwie kulki, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto aby pokryło całą powierzchnię blaszki.
Piec w temperaturze 190º C przez około 20 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.