Kruche ciastka z drażetkami, które pokochają wszystkie dzieci

26

Tym razem pragnę podzielić się przepisem na kruche ciastka z drażetkami, które idealnie nadają się na przyjęcie. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Chrupiące ciastko i kolorowe drażetki z czekoladą w środku –  nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim świetnie smakuje. Mój syn uwielbia je robić, a jeszcze bardziej jeść.

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia170ºC
Ilość sztuk18 sztuk
Kalorie85 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Ciastka z drażetkami – składniki

  • Masło w temperaturze pokojowej – 100 g
  • Mąka pszenna – ½ szklanki (80 g)
  • Mąka krupczatka – ½ szklanki (100 g)
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Jajka – 1 sztuka
  • Cukier – ½ szklanki (110 g)
  • Cukier wanilinowy – 8g
  • Kolorowe drażetki (typu M&M’s, Lentilki) – 150 g
  1. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodaj jajko i chwilę miksuj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. 
  2. Umieść ciasto w lodówce na około 20 minut.
  3. Następnie na blacie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Wykrój  krążki za pomocą niedużej szklanki i przełóż na papier do pieczenia. Na każdym ciasteczku poukładaj drażetki, lekko dociskając je do ciasta.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i piecz przez 15-20 minut, do momentu zarumienienia brzegów.

Gotowe ciasteczka możesz przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Oczywiście o ile nie dowiedzą się o nich małe łakomczuchy. 🙂

Smacznego!

kruche ciastka z drażetkami

Zobacz również

Dodaj komentarz