Krówka – kruche ciasto z karmelem

6

Ciasto „krówka” swoją popularność i różnorodność wersji zawdzięcza genialnemu połączeniu ciasta z kajmakiem. Dodatkowo delikatny, niezbyt słodki krem śmietanowy idealnie dopełnia jego smak. Taka wersja powstaje u mnie w domu. Blaty kruchego ciasta można upiec nawet dwa dni wcześniej, więc wykonanie można podzielić na dwa etapy. Niestety po złożeniu musi „poleżeć”, aby można było je pokroić na równe kawałki. Za to po schłodzeniu, znika błyskawicznie.   

Ciasto Krówka 2
Dlaczego ciasto kruche jest twarde?

Tłuszcz: Im większa zawartość tłuszczu tym ciasto wyjdzie bardziej kruche. Dlatego polecam masło z zawartością 82% tłuszczu, a nie margaryny czy miksów. Masło nadaje również naturalny aromat, którego nie otrzymamy używając margaryny. W ramach kompromisu, można pomieszać dwa rodzaje tłuszczu w proporcji pół na pół.

W niektórych przepisach dodaje się również niewielką ilość smalcu, którego zadaniem jest poprawa kruchości ciasta. Niestety ten tłuszcz w ogóle nie nadaje smaku. Zachęcam do zobaczenia przepisu na szarlotkę z bezą o bardzo kruchym cieście, w którym smalec jest potrzebny. 

Temperatura produktów: Do sporządzenia ciasta kruchego, tłuszcz powinien być schłodzony i twardy. Również jajka, śmietana lub jogurt muszą być zimne. 

Mąka: Ciasto sporządza się z mąki pszennej. Warto do ciasta dodać mąkę krupczatkę, przynajmniej w proporcji 1/3. Fantastycznej kruchości nadaje również mąka ziemniaczana, której możemy dodać ale niewiele. Zbyt duża ilość skrobi spowoduje, że ciasto stanie się sypkie. 

Schładzanie ciasta: Kluczem do sukcesu, jest właśnie ten etap i nie wolno go pominąć można pominąć, inaczej ciasto wyjdzie gumowe i twarde. Schładzamy je w lodówce minimum 30 minut, ale najlepiej 60 minut lub dłużej. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, ciasto możemy włożyć je do zamrażalki. Następnie ścieramy ciasto na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę.  

Wyrabianie ciasta: Im krócej wyrabiamy ciasto, tym lepiej. Zbyt długie wyrabianie (w szczególności wyrabiane rękoma) spowoduje, że ciasto ociepli się i po upieczeniu będzie twarde. Dlatego najlepiej użyć miksera, ale tylko do momentu powstania zwartej kuli. Jeżeli nie mamy miksera i ciasto wyrabiamy ręcznie, należy połączyć masło z mąką za pomocą noża. W ten sposób powstanie kruszonka, którą trzeba jak najkrócej zagnieść rękoma.

Kruche ciasto

  • Mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • Mąka krupczatka – 1,5 szklanki
  • Masło – 300 g
  • Żółtka – 4 sztuki
  • Cukier – 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Krem

  • Śmietana 30% lub 36% – 1L
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 opakowanie 8g
  • Żelatyna – 4 łyżeczki
  • Gorąca woda – 1/3 szklanki (80ml)

Dodatkowo

  • Masa krówkowa – 500g
  • Płatki migdałów do dekoracji
Ciasto Krówka – Wykonanie

Masło utrzyj z cukrem do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie dodaj żółtka i chwilę miksuj. Wsyp mąkę pszenną i mąkę krupczatkę. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie równe części, owiń w folię spożywczą i umieść w lodówce, na co najmniej 30 minut.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta przełóż do blaszki i wyrównaj powierzchnię.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC , piecz przez 12 minut, do momentu zarumienienia brzegów. A następnie odstaw do ostygnięcia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. 

Żelatynę zalej 80 ml zimnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej żelatynę na niewielkim palniku lub w mikrofali (żelatyna nie może się zagotować) i pozostaw chwilę do przestygnięcia. Śmietanę ubij na sztywną masę. Pod koniec dodaj cukier puder i cukier waniliowy oraz stopniowo rozpuszczoną żelatynę.

Masę przełóż na blat ciasta i przykryj drugim blatem lekko dociskając.

Puszkę z masą kajmakową włóż do lekko gotującej się wody i chwilę podgrzej. Dzięki temu masa lepiej się rozprowadzi. Masę wyłóż na ciasto a i posyp płatkami migdałowymi.

Ciasto przed podaniem przechowujemy w lodówce minimum 12 godzin.  

Jeśli lubicie wypieki z masą kajmakową, polecam przepis na proste ciastka kokosowe z kajmakiem.