Drożdżówki z truskawkami to pyszne, puszyste domowe bułeczki. W sezonie na truskawki nie może zabraknąć słodkich, świeżych bułeczek z truskawkami. Oczywiście truskawki możemy zamienić na inne owoce np. rabarbar lub jagody. Na blogu zajdziecie również przepis na bułki z serem lub jagodzianki

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie237 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Drożdżówki z truskawkami

  • Mąka pszenna – 3 szklanki i 2 łyżki (500 g)
  • Drożdże – 7 g suchych lub 14 g świeżych
  • Mleko – 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko – 1 sztuka
  • Masło roztopione – 80 g lub olej 60 ml
  • Cukier – ½ szklanki (120 g)
  • Cukier waniliowy – 8 g
  • Sól – szczypta
  • Truskawki – 16 sztuk

Kruszonka

  • Masło – 50 g masła
  • Mąka pszenna – 6 łyżek (60 g)
  • Cukier – 4 łyżki (50 g)
  • Cukier wanilinowy – 8 g
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier waniliowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Drożdżówki z truskawkami

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Jeśli używamy świeżych drożdży należy zrobić zaczyn: Do letniego mleka dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut).
  2. Do zaczynu dodać mąkę (jeśli używamy suchych drożdży zamiast zaczynu dodać do mąki suche drożdże), resztę składników (oprócz masła) i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło wyrabiać, aż do połączenia się składników.
  4. Miskę oprószyć mąką, następnie przełożyć do niej uformowaną w kulę ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 16 równych części i uformować bułeczki w kształcie koła lub łezki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Uformowane bułki przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia, aż d podwojenia objętości około 30 minut. 
  7. Po tym czasie na każdą bułkę wyłożyć pokrojoną, dużą truskawkę, następnie posypać kruszonką.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Po upieczeni bułki wyjąć i wystudzić. 

Zobacz również

Dodaj komentarz