Cukinia pieczona w piekarniku z serem i aromatycznymi przyprawami. Przepis na talarki cukinii jest bardzo prosty, przygotowanie zajmie nam dosłownie krótką chwilę. Cukinia jest pieczona w piekarniku bez dodatku tłuszczu, dzięki czemu jest znacznie zdrowszą i niskokaloryczną przekąską. Pieczoną cukinię polecam podawać z sosem jogurtowy z dodatkiem czosnku lub ziół. 

Czas pieczenia20 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk4 porcje
Kalorie148 kcal/por.
Trudność średniałatwy

Składniki

  • Cukinia – 1 średnia lub 2 małe (około 400 g) 
  • Ser parmezan lub masdamer – 120 g
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryczka chilli – szczypta
  • Gotowa mieszanka poniższych przypraw – 2 łyżeczki lub:
  • Czosnek suszony – 1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory – 1 łyżeczka
  • Bazylia – 1/2 łyżeczki

Sos czosnkowo-ziołowy

  • Jogurt naturalny – 2 łyżki (30 g)
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Bazylia – 1/3 łyżeczki
  • Sól
  • Szczypta cukru
Cuknia pieczona w piekarniku – wykonanie
  1. Cukinię myjemy, następnie kroimy na plasterki około 0.5 cm. Jeśli chcemy użyć większej cukinii należy wydrążyć z niej pestki. 
  2. Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na którą układamy plasterki cukinii, jeden przy drugim.
  3. Cukinię posypujemy niewielką ilością soli, obracamy każdy pasterek i ponownie solimy.
  4. Następnie cukinię posypujemy niewielką ilością pieprzu.
  5. Cukinię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 ºC przez 15 minut (grzanie dół, blaszka umieszczamy na środkowej półce).
  6. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski. Do sera dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy.
  7. Po 15 minutowym pieczeniu, każdy plasterek cukinii posypujemy serem z przyprawami i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut, aż ser roztopii się i będzie lekko przyrumieniony. 
  8. Upieczoną cukinię wyciągamy z piekarnika. Podajemy jeszcze ciepłą od razu po upieczeniu. 
Sos czosnkowo-ziołowy
  1. Do miski dodajemy jogurt naturalny.
  2. Bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy do jogurtu.
  3. Doprawiamy solą. Przy bardzo kwaśnym jogurcie można dodać szczyptę cukru. 

Polecam również łódki z cukinii faszerowane warzywami i kurczakiem. 

Więcej pomysłów na pyszne i szybkie przekąski znajdziesz tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz