Ciasto Snickers bez pieczenia to pyszne, słodkie, warstwowe ciasto. Połączenie czekolady, orzechów, kajmaku i kremu kokosowego to uczta smakowa dla każdego łasucha. Krem jest bardzo delikatny w smaku z nutą kokosa. Często używam kremu z tego przepisu do ciasta kruchego lub tortu, między innymi do orzechowca. Ciasto zostało wykonane w keksówce, aby kształtem jeszcze bardzie przypominało znanemu wszystkim batonikowi Snickers. 

Składniki

  • Herbatniki – 250g
  • Orzeszki ziemne niesolone – 300 g
  • Masa kajmakowa – 800 g
  • Szczypta soli

Krem

  • Wiórki kokosowe – 8 łyżek
  • Cukier puder – 3/4 szklanka
  • Żółtko – 1 sztuka
  • Mleko – 2 szklanki
  • Mąka krupczatka – 3 łyżki
  • Masło – 200 g (w temperaturze pokojowej)

Dodatkowo

  • Czekolada deserowa – 120 g
  • Masło – 60 g
Krem kokosowy

Szklankę mleka wlać do większego garnka lub miski, następnie wsypać wiórki kokosowe, mąkę krupczatkę oraz żółtko, wymieszać. Drugą szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę wiórek kokosowych i mleka, ugotować jak budyń. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. 

Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania pulchnej masy, następnie nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń. 

Polewa czekoladowa

Wszystkie składniki podzielić na pół, ponieważ polewę należy wykonać dwa razy.  W garnku roztopić połowę porcji masła (30 g). Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę (60 g). Odstawić na chwilę, wymieszać łyżką.

Wykonanie

Do dekoracji ciasta odłożyć dwie łyżki orzechów, pozostałe orzechy trochę posiekać, posolić i podzielić na dwie równe części. Masę kajmakową należy podzielić na dwie równe części + odłożyć łyżkę masy do dekoracji.

  1. Formę o wymiarach 10 x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać polewę. Pozostawić na około 5 minut do ostygnięcia czekolady.
  2. Na ostygniętą, ale jeszcze płynną czekoladę ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  3. Posmarować połową masy kajmakowej. 
  4. Posypać połową porcji posiekanych orzechów i lekko docisnąć do masy kajmakowej.
  5. Ponownie ułożyć warstwę herbatników.
  6. Następnie wyłożyć ostudzony krem kokosowy.
  7. Ponownie ułożyć warstwę herbatników. 
  8. Posmarować połową masy kajmakowej. 
  9. Posypać drugą połową orzechów.
  10. Lekko przestygniętą, ale nadal płynną polewę czekoladową wylać na wierz ciasta.
  11. Do dekoracji posypać całymi orzechami. 
  12. Na koniec masę kajakową rozpuścić w mikrofali lub w garnuszku i polać wierzch ciasta.

Jeśli szukacie więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia polecam ciasto Ferrero Roche.

Zobacz również

Dodaj komentarz