Ciasto Snickers bez pieczenia to pyszne, słodkie, warstwowe ciasto. Połączenie czekolady, orzechów, kajmaku i kremu kokosowego to uczta smakowa dla każdego łasucha. Krem jest bardzo delikatny w smaku z nutą kokosa. Często używam kremu z tego przepisu do ciasta kruchego lub tortu, między innymi do orzechowca. Ciasto zostało wykonane w keksówce, aby kształtem jeszcze bardzie przypominało znanemu wszystkim batonikowi Snickers.
Szklankę mleka wlać do większego garnka lub miski, następnie wsypać wiórki kokosowe, mąkę krupczatkę oraz żółtko, wymieszać. Drugą szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Na gotujące się mleko wlać mieszankę wiórek kokosowych i mleka, ugotować jak budyń. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania pulchnej masy, następnie nadal ucierając dodawać partiami wystudzony budyń.
Wszystkie składniki podzielić na pół, ponieważ polewę należy wykonać dwa razy. W garnku roztopić połowę porcji masła (30 g). Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę (60 g). Odstawić na chwilę, wymieszać łyżką.
Do dekoracji ciasta odłożyć dwie łyżki orzechów, pozostałe orzechy trochę posiekać, posolić i podzielić na dwie równe części. Masę kajmakową należy podzielić na dwie równe części + odłożyć łyżkę masy do dekoracji.
Jeśli szukacie więcej pomysłów na ciasta bez pieczenia polecam ciasto Ferrero Roche.