Ciasto murzynek w kształcie małpy. Zawsze spełniam życzenia solenizantów co do wyboru tortu. Tym razem miałam upiec ciasto czekoladowe, a nie tort. Postanowiłam nieco udekorować murzynka, tak więc powstało ciasto w kształcie małpki. Przepis na murzynka jest bardzo prosty, polecam również w podstawowej wersji bez dekoracji. Przepis na murzynka jest bardzo stary i znany. Charakteryzuje się tym, że z ciasta odlewa się sos czekoladowy, którym na koniec polewa się ciasto. Serdecznie polecam zarówno murzynka w wersji podstawowej oraz w wersji dla dzieci w kształcie małpki.
*Polewę białą z mlekiem w proszku można zastąpić białą czekoladą (200 g) z 2 kostkami czekolady mlecznej lub deserowej rozpuszczonymi w kąpieli wodnej. Polewa z mleka w proszku jest bardzo plastyczna i w każdym momencie można ją delikatnie wyrównać.
Oczy możemy zrobić z masy z ciastek oreo lub wylać z białej i ciemnej czekolady.
Nos i uśmiech należy zrobić z czekolady mlecznej a nie sos czekoladowego (polewy). Moja dekoracja jest z sosu jednak przysporzyła mi sporo problemów, ponieważ jest dosyć płynna i nie zastyga.