Ciasto mandarynkowe odwracane to proste babkowe ciasto, które jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Co zrobić z nadmiarem mandarynek? Ciasto z mandarynkami to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru owoców również tych kwaśnych. Mandarynki w cieście nie powodują gorzkiego posmaku. Dodatkowo przygotowanie ciasta nie zajmie nam zbyt wiele czasu, około 15 minut + czas pieczenia. Ciasto mandarynkowe wygląda bardzo oryginalnie. Na pewno zaskoczy gości zarówno smakiem jak i wyglądem. 

Czas pieczenia60 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk14 sztuk
Kalorie263 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy24 cm

Ciasto mandarynkowe

  • Mąka pszenna – 2 szklanki + 2 łyżki (340g)
  • Jajka – 3 sztuki
  • Cukier – 1 szklanka ( 220g)
  • Ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy – 1 łyżczka
  • Kefir lub maślanka – 250 ml (1 szklanki)
  • Olej lub rozpuszczone masło – 1/2 szklanki (125 ml)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda – 1/2 łyżeczki
  • Mandarynki bezpestkowe – 500 g

  • Sól – szczypta
Ciasto mandarynkowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód, niczym nie smarować).
  2. Mandarynki umyć i obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Plastrami mandarynek wyłożyć spód tortownicy.
  3. Oddzielić żółtka od białek.
  4. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
  5. Dodać powoli cukier, ciągle miksując.
  6. Następnie dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać.
  7. Partiami dodawać olej, cały czas miksując.
  8. Dodać aromat.
  9. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy w trzech turach wymieszać łyżką. Nie wolną używać miksera!
  10. Na koniec dodać kefir lub maślankę, wymieszać łyżką.
  11. Ciasto wylać na mandarynki. Piec przez 60 minut w temperaturze 180ºC (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Po 30 minutach pieczenia należy zajrzeć do piekarnika i sprawdzić czy ciasto zbyt mocno się nie zarumieniło. Jeśli tak, należy przykryć wierzch ciasta folią aluminiową. Wyjąć, wystudzić.
  12. Po wystudzeniu, ścigamy obręcz tortownic, kładziemy na ciasto talerz i obracamy ciasto.
  13. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

1 Odpowiedź

Dodaj komentarz