Ciasto jogurtowe z owocami leśnymi bez pieczenia to pyszny i szybki deser, idealny na lato. Masa jogurtowa ma konsystencję pianki jest bardzo delikatna, lekka i niezbyt słodka. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej (wieczorem) i podawać następnego dnia. Dzięki temu biszkopty będą bardzie wilgotne. Serdecznie polecam ciasto jogurtowe z owocami leśnymi.

Ilość sztuk10 sztuk
Kalorie450 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Ciasto jogurtowe z owocami – składniki

  • Biszkopty podłużne – 20 sztuk (200 g)
  • Śmietana kremówka 30 % lub 36 % – 500 ml (schłodzona minimum 12 godzin)
  • Jogurt grecki – 500 g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder – 80 g
  • Żelatyna w proszku – 15 g
  • Zimna woda – 70 ml
  • Pasta waniliowa lub ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Maliny lub owoce leśne  – 500 g

Polewa

  • Śmietana kremówka 30 % lub 36 % – 50 ml
  • Biała czekolada – 100 g 
  • Owoce do dekoracji – 100 g 

 

Ciasto jogurtowe z owocami leśnymi
  1. Foremkę – keksówkę o wymiarach około 33×11 cm wyłożyć folią spożywczą.
  2. Biszkopty poukładać po bokach keksówki.
  1. Foremkę – keksówkę o wymiarach około 33×11 cm wyłożyć folią spożywczą.
  2. Biszkopty poukładać po bokach keksówki.
  3. Połowę jogurtu greckiego podgrzać do temperatury około 60 C, cały czas mieszając, odstawić z kuchenki. 
  4. Żelatynę w proszku zalać zimną wodą (70 ml) i odstawić do napęcznienia na kilka minut.
  5. Napęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzać na kuchence cały czas mieszając lub podgrzewając w mikrofali ( nie wolno doprowadzać do zagotowania). 
  6. Następnie żelatynę dodać do ciepłego jogurtu i energicznie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia, jednak nie można doprowadzić do stężenia.
  7. Wystudzony jogurt z żelatyną połączyć z pozostałym jogurtem. 
  8. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną piane, pod koniec ubijania dodać wanilię i cukier puder.
  9. Do jogurtu dodać ubitą kremówkę, w kilku turach i delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników.
  10. Następnie do masy dodać 400 g malin i delikatnie wymieszać łyżką.
  11. Masę delikatnie wyłożyć do formy z biszkoptami i wyrównać.
  12. Biszkopty przyciąć ostrym nożem i ułożyć na wierzchu lekko dociskając do masy. 
  1. Deser schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej na całą noc. 
  2. Schłodzony i stężały deser wyjąć z formy i przełożyć na paterę.
  3. W garnku podgrzać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia (nie gotować), zdjąć z kuchenki.
  4. Czekoladę posiekać i dodać gorącej śmietanki, odstawić na kilka minut do rozpuszczenia.
  5. Następnie polewę wymieszać i polać deser.
  6. Deser udekorować owocami.

Polecam rówież pyszne ciasto bez pieczenia z musem truskawkowym.

Więcej pomysłów na desery znajdziecie tutaj

Przepis zaczerpnięty (zmodyfikowany) ze strony www.mojewypieki.com

Zobacz również

Dodaj komentarz