Ciasto znane pod nazwą „Ciasto Egipskie” lub „Tort Egipski”, w mojej wersji upieczone na blaszce. Smaczne, wielowarstwowe ciasto, przełożone masą budyniową oraz biszkoptem połączonym z orzechami laskowymi. Polecam w szczególności smakoszom orzechów, ponieważ właśnie ten smak jest najbardziej wyczuwalny. 

Ciasto na 1 blat (potrzebnych jest 3 blaty)

  • Białka – 3 sztuki
  • Cukier – 3 łyżki
  • Orzechy laskowe mielone – 60g
  • Mąka tortowa – 3/4 łyżki

Masa śmietankowa

  • Śmietana kremówka 36% – 500 ml (schłodzona minimum 12 godzin)
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Żelatyna – 5 łyżeczek
  • Orzechy laskowe pokrojone – 100 g
  • Cukier – 200g

Masa budyniowo – maślana

  • Żółtka – 9 sztuk
  • Cukier – 9 łyżki
  • Mąka pszenna – 5,5 łyżki
  • Cukier waniliowy – 2 opakowania (każde po 16 g)
  • Mleko – 340 ml
  • Masło – 200 g

Dodatkowo

  • Czekolada mleczna lub gorzka – 200 g
  • Płatki migdałowe – do dekoracji

Ciasta wielowarstwowe nie są najszybszymi wypiekami, natomiast w tym przepisie składniki powtarzają się co znacznie przyspiesza wykonanie. Przepis tylko na pozór wydaje się skomplikowany, w rezultacie jest dosyć prosty. Do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach 24×42 cm, ale można też upiec w tortownicy o średnicy 26 cm. 

Ciasto

Białka ubić z cukrem, następnie dodać orzechy i mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez około 15 minut (do suchego patyczka). 

Według tego przepisu przygotować i upiec 3 blaty.

Masa bydoniowo – maślana

Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, następnie połączyć z mlekiem i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia (przykryć folią aluminiową, co zapobiegnie utworzeniu się skorupy). Masło utrzeć w misie miksera na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.

Masa śmietankowa

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do schłodzenia. Orzechy lekko podpiec i drobno pokroić. Dobrze schłodzoną śmietanę 36% ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier, a następnie żelatynę. 

200 g cukru rozpuścić na patelni, poczekać do otrzymania bursztynowo-złotego karmelu. Papier do pieczenia wysmarować lekko olejem, następnie bardzo szybko wylać na niego karmel i rozsmarować. Gdy karmel stwardnieje należy go połamać na nieduże kawałki na przykład za pomocą wałka. Rozdrabniać niezbyt mocno, aby nie powstał proszek. 

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i połamanym karmelem.

Wykonanie

Na pierwszy blat należy wyłożyć część masy budyniowej, na nią część masy śmietankowej. Następnie kładziemy drugi blat i jak przy pierwszym blacie nakładamy kremy budyniowy, później śmietankowy. Kładziemy trzeci blat. 

Czekoladę należy rozpuścić z dodatkiem 2 łyżeczek mleka, cały czas mieszając. Następnie wylać na wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi do dekoracji. Ciasto schłodzić w lodówce. 

Jeśli Ciasto Egipskie pieczemy w formie tortu, niewielką ilość masy budyniowej pozostawiamy do posmarowania boków tortu. 

Pyszne, wielowarstwowe ciasto z ciekawym akcentem chrupiącego karmelu. Polecam na małe i duże przyjęcia. 

Smacznego!

Zobacz również

Dodaj komentarz