Ciastka francuskie z budyniem i malinami to bardzo smaczna, słodka przekąska, której wykonie zajmie nam niewiele czasu. Dzięki malinom ciastka są lekko kwaśne, dlatego jeśli lubimy słodsze wypieki polecam ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Czas pieczenia25 min
Temperatura pieczenia200ºC
Ilość sztuk8 sztuk
Kalorie167 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • Budyni waniliowy – 1 opakowanie 
  • Mleko do ugotowania budyniu – 1 szklanka (250 g)
  • Maliny – 100 g
Ciastka francuskie z budyniem i malinami – wykonanie
  1. Budyń gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu, studzimy.
  2. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, przecinamy nożem na 8 kwadratów.
  1. Połowę każdego kwadratu nacinamy, zachowując po bokach minimum pół centymetra.
  2. Na drugą połówkę kładziemy około dwie łyżki wystudzonego budyniu i kilka malin.
  1. Ponacinaną część ciasta przykładamy do nadzienia i sklejamy boki, dodatkowo dociskamy boki końcówką widelca.
  1. Dużą blaszkę (najlepiej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na którą układamy ciastka. 
  2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez około 20-25 minut lub do zarumienienia ciastka.
  3. Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Ciastka francuskie z budyniem możemy posypać cukrem pudrem. 

Więcej pomysłów na ciastka znajdziesz tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz