Tort Monster to niezwykła propozycja dla dzieci, która zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale także doskonałym smakiem. Ten tort z oczami potworków to prawdziwy przysmak dla fanów żelków. W jego wnętrzu znajdziesz masę z ciastek Oreo, uwielbianą przez dzieci, oraz zieloną galaretkę, która dodaje odrobinę świeżości i przełamuje słodycz kremu. Całość jest pokryta zielonym kremem Milky Way, nadając tortowi niepowtarzalnego charakteru. To świetny pomysł na tort dla dzieci, szczególnie na urodziny lub inne imprezy, gdzie chcesz zaskoczyć maluchy czymś wyjątkowym!

Czas pieczenia35 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk22 sztuk
Trudność średniaśredni
Rozmiar formy24 cm

Biszkopt

  • Jajka L – 6 sztuk
  • Cukier –  1 szklanka (220 g)
  • Mąka pszenna tortowa – 3/4 szklanki (120 g)
  • Mąka ziemniaczana –  1/4 szklanki (44 g)
  • Sól – szczypta
  • Barwnik zielony

Krem Oreo

  • Śmietana kremówka 36% – 500 ml
  • Mascarpone – 500 g
  • Krem Oreo – 6 sztuk

Krem maślany z mleka w proszku milky way

  • Mleko 3,2 % –  5 łyżki (75 ml)
  • Cukier – 5 łyżki (66 g)
  • Masło 82% tłuszczu – 400 g (w temperaturze pokojowej)
  • Mleko w proszku –   1 szklanka i 7 łyżek (180 g)
  • Barwnik spożywczy zielony

Do naponczowania

  • Herbata – 60 ml
  • Cytryna – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • Galaretka zielona
  • Wrząca woda – 400 ml
  • Ciastka Oreo – 4 sztuki
  • Oczy ozdobne
  • Pokruszone ciastko Oreo – ciemna część (2 sztuki)

 

Tort Monster z oczami – kilka uwag

Krem z mlekiem w proszku milky way można zrobić nawet do dwóch dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed nałożeniem kremu na tort, należy go wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej, aby zmiękł. Ewentualnie krem można chwilę zmiksować. Krem można również mrozić.

Biszkopt można upiec kilka dni wcześniej. Należy przechowywać go szczelnie zawiniętego w folię spożywczą lub reklamówkę, uważając, aby nie zgnieść ciasta. Zamiast tradycyjnego biszkoptu możemy upiec ciasto szpinakowe, dzięki któremu naturalnie uzyskamy zielony kolor. 

Barwnik spożywczy może być w postaci żelu lub proszku. Ilość zależy od rodzaju użytego barwnika oraz producenta. Zaleca się dodawanie barwnika stopniowo. Zazwyczaj stosuje się go w niewielkich ilościach, na końcu małej łyżeczki. Warto zauważyć, że barwnik w żelu firmy Dr. Otcera może być nieco słabszy, dlatego konieczne może być użycie większej ilości.

 

Przygotowanie tortu, jak rozplamwać?

Tort najlepiej jest rozpocząć przygotowywać 3-4 dni przed podaniem.

Dzień 1:

  1. Na trzy dni przed podaniem tortu pieczemy biszkopt. Po wystudzeniu, najlepiej pozostawiamy go w rancie tortownicy i dokładnie przykrywamy folią lub reklamówką. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.

  2. Przygotowujemy krem do tynkowania z mlekiem w proszku milky way. Przechowujemy go w lodówce, szczelnie owijamy folią spożywczą. Przed nakładaniem na tort, wyjmujemy go na 30 minut wcześniej, ewentualnie miksujemy przez chwilę mikserem. 

  3. Przygotowujemy galaretkę.

Dzień 2:

  1. Przygotowujemy poncz.

  2. Przed rozpoczęciem składania tortu ubijamy schłodzony krem Oreo.

  3. Składamy tort, przekładamy warstwami kremu Oreo, wykładamy galaretkę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

  4. Przygotowujemy dekoracje

Dzień 3:

  1. Na schłodzony tort nakładamy tynk – krem milky way, w cienkiej warstwie, mogą być prześwity ciasta. Schładzamy przez 30 minut.

  2. Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę tynku – kremu milky way za pomocą szprycy lub woreczka strunowego, schładzamy.

  3. Dekorujemy tort, gdy tynk nie jest jeszcze schłodzony, formujemy buzie i nakładamy krem na oczy (można pominąć). Jeśli tort jest schłodzony, można pozostawić go w temperaturze pokojowej przez 30 minut przed dekoracją.

  4. Schładzamy tort co najmniej przez 2 godziny przed podaniem. Można podać go nawet następnego dnia (Dzień 4).

Biszkopt

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy barwnika w żelu dodajemy go na koncu i mieszamy szpatułką. 

  1. Mąkę pszenną tortową, mąkę ziemniaczaną i barwnik mieszamy następnie przesiewamy.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  4. Dodajemy powoli cukier, ciągle miksując.
  5. Następnie dodajemy po jednym żółtku i chwilę ubijamy.
  6. Następnie dodajemy partiami mąki, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.
  7. Tortownice o wymiarach 24 cm wykładamy papierem do pieczenia samo dno (niczym nie smarujemy).
  8. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię.
  9. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC z grzałką góra i dół (do suchego patyczka).
  10. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika od razu po upieczeniu. Dopiero po całkowitym wystudzeniu, ciasto wyciągamy z formy.
Krem Oreo
  1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin.
  2. Śmietanę kremówkę chwilę ubić, następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder. Ubijamy, aż do uzyskania sztywnego kremu.
  3. Ciastka Oreo około 6 sztuk blendujemy na całkowitą miazgę (proszek).
  4. Ciastka Oreo dodajemy do kremu i mieszamy krótką chwilę szpatułką.
  5. Krem nakładamy na tort od razu po zrobieniu.
Krem do tynkowania z mlekiem w proszku milky way
  1. Mleko w proszku przesiewamy.
  2. Do garnka dajemy mleko UHT 3,2% i cukier, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier rozpuści się. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  3. Po tym czasie masło ucieramy za pomocą miksera, aż będzie puszyste i jasne (około 10 minut).
  4. Cały czas miksując dodajemy po łyżce mleka z cukrem, miksując krem chwilę między kolejnymi partiami.
  5. Następnie dodajemy po łyżce mleka w proszku, cały czas miksując. Krem miksujemy przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego kremu bez wyczuwalnej konsystencji proszku. Na tym etapie możemy dodać barwnik spożywczy do kremu i miksujemy, aż do uzyskania jednego koloru.
Galaretka
  1. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (400 ml) i pozostawić do wystudzenia.
  2. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy do tortownicy. Pozostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia. 
Wykonanie
  1. Biszkopt dzielimy na pół. 
  2. Pierwszy blat biszkoptu kładziemy na płaskim talerzu i zakładamy rant może być obręcz od tortownicy, którą zapinamy. Dookoła biszkoptu możemy dać kawałki papieru do pieczenia, patera będzie łatwiejsza do wyczyszczenia) i nasączamy 1/2 ponczu.
  3. Nakładamy około 1/3 kremu Oreo. 
  4. Kładziemy galaretkę, wykładamy 1/3 kremu Oreo, wyrównujemy.
  5. Następnie 4 ciastka Oreo kroim na mniejsze kawałki i układamy na kremie.
  6. Wykładamy pozostałą cześć kremu Oreo, wyrównujemy. Na wierz kładziemy biszkopt, który 
  7. Tort schładzamy w lodówce minimum 30 minut, jeśli będziemy dłużej schładzać tort przykrywamy folią spożywczą. 
  8. Schłodzony tort smarujemy kremem maślanym z mlekiem w proszku, cienka warstwę mogą zostać prześwity biszkoptu. Schładzamy w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie pozostały krem przekładamy na woreczka strunowego, odcinamy 0,5 cm końcówki woreczka. Możemy użyć tylko do nadziewania pączków. Krem nakładamy paskami od środka na dół. 
  9. Dwa ciastka Oreo oddzielamy od kremy, ciemną część kruszymy na proszek. 
  10. Pokruszone ciastka posypujemy tworząc buzie, wokół buzi wyciskamy do około krem. 
  11. Oczy z żelek nabijamy na wykałaczkę i na tylną część oczu wykładamy odrobinę kremu, wyrównujemy i schładzamy w lodówce. 
  12. Tort schładzamy w lodówce przez kilka godzin. 
  13. Oczy wbijamy w tort tuż przed podaniem. 
Mamy nadzieję, że przepis na Tortu Monster z oczami, galaretką i tynkiem Milky Way z mleka w proszku wzbudził Twoją ciekawość! Zachęcam Cię do podzielenia się swoją opinią i doświadczeniami. Czy już próbowałeś podobnej kombinacji smaków? Może masz własne wskazówki dotyczące dekoracji tortów? Dziel się swoimi myślami i pomysłami w komentarzach poniżej.

Zobacz również

Dodaj komentarz