Tort Monster to niezwykła propozycja dla dzieci, która zachwyci nie tylko swoim wyglądem, ale także doskonałym smakiem. Ten tort z oczami potworków to prawdziwy przysmak dla fanów żelków. W jego wnętrzu znajdziesz masę z ciastek Oreo, uwielbianą przez dzieci, oraz zieloną galaretkę, która dodaje odrobinę świeżości i przełamuje słodycz kremu. Całość jest pokryta zielonym kremem Milky Way, nadając tortowi niepowtarzalnego charakteru. To świetny pomysł na tort dla dzieci, szczególnie na urodziny lub inne imprezy, gdzie chcesz zaskoczyć maluchy czymś wyjątkowym!
Krem z mlekiem w proszku milky way można zrobić nawet do dwóch dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Przed nałożeniem kremu na tort, należy go wyjąć z lodówki 30 minut wcześniej, aby zmiękł. Ewentualnie krem można chwilę zmiksować. Krem można również mrozić.
Biszkopt można upiec kilka dni wcześniej. Należy przechowywać go szczelnie zawiniętego w folię spożywczą lub reklamówkę, uważając, aby nie zgnieść ciasta. Zamiast tradycyjnego biszkoptu możemy upiec ciasto szpinakowe, dzięki któremu naturalnie uzyskamy zielony kolor.
Barwnik spożywczy może być w postaci żelu lub proszku. Ilość zależy od rodzaju użytego barwnika oraz producenta. Zaleca się dodawanie barwnika stopniowo. Zazwyczaj stosuje się go w niewielkich ilościach, na końcu małej łyżeczki. Warto zauważyć, że barwnik w żelu firmy Dr. Otcera może być nieco słabszy, dlatego konieczne może być użycie większej ilości.
Tort najlepiej jest rozpocząć przygotowywać 3-4 dni przed podaniem.
Dzień 1:
Na trzy dni przed podaniem tortu pieczemy biszkopt. Po wystudzeniu, najlepiej pozostawiamy go w rancie tortownicy i dokładnie przykrywamy folią lub reklamówką. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Przygotowujemy krem do tynkowania z mlekiem w proszku milky way. Przechowujemy go w lodówce, szczelnie owijamy folią spożywczą. Przed nakładaniem na tort, wyjmujemy go na 30 minut wcześniej, ewentualnie miksujemy przez chwilę mikserem.
Dzień 2:
Przygotowujemy poncz.
Przed rozpoczęciem składania tortu ubijamy schłodzony krem Oreo.
Składamy tort, przekładamy warstwami kremu Oreo, wykładamy galaretkę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Przygotowujemy dekoracje.
Dzień 3:
Na schłodzony tort nakładamy tynk – krem milky way, w cienkiej warstwie, mogą być prześwity ciasta. Schładzamy przez 30 minut.
Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę tynku – kremu milky way za pomocą szprycy lub woreczka strunowego, schładzamy.
Dekorujemy tort, gdy tynk nie jest jeszcze schłodzony, formujemy buzie i nakładamy krem na oczy (można pominąć). Jeśli tort jest schłodzony, można pozostawić go w temperaturze pokojowej przez 30 minut przed dekoracją.
Schładzamy tort co najmniej przez 2 godziny przed podaniem. Można podać go nawet następnego dnia (Dzień 4).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy barwnika w żelu dodajemy go na koncu i mieszamy szpatułką.