Najlepszy przepis na chałkę, która jest puszysta z dużą ilością kruszonki. Wszystkie domowe ciasta drożdżowe są najsmaczniejsze świeże. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże chałki, co dla niektórych może okazać się zbyt dużo do zjedzenia, w krótkim czasie. Jednak jest na to sposób, ponieważ ciasta drożdżowe doskonale nadają się do mrożenia. Chałkę po wystudzeniu można schować do szczelnego woreczka i zamrozić.

Czas pieczenia30 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk50 sztuk
Kalorie102 kcal/szt.
Trudność średniaśredni

Chałka – składniki na 2 sztuki

  • Drożdże świeże – 30 g
  • Mąka pszenna – 3 i 3/4 szklanki (600 g)
  • Mleko – 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier – 1/2 szklanki (120 g)
  • Jajka – 2 sztuki
  • Ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • Masło roztopione – 100 g
  • Sól – szczypta

Kruszonka

  • Masło (zimne) – 80 g
  • Cukier – 6 łyżek (80 g)
  • Mąka pszenna – 4/5 szklanki (130 g)

Dodatkowo

  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 łyżka
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Najlepszy przepis na chałkę 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Do letniego mleka dodać drożdże. Następnie dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, wszystko razem wymieszać. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 15-20 minut). 
  2. Następnie dodać resztę składników (oprócz masła) i wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne (ciasto na początku będzie się kleiło). Jeśli wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, należy wyrabiać tak długo, aż będzie odchodziło od ścianek miski.
  3. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rozpuszczone masło wyrabiać, aż do połączenia się składników.
  4. Miskę oprószyć mąką, następnie przełożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż do podwojenia objętości (około 40 minut).
  5. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej porcji uformować wałek o grubości około 2 cm (na końcu wałek powinien być nieco cieńszy).
  6. Z podanych składników wychodzą dwie chałki. Trzy wałki skrzyżować jak na zdjęciu i zaczynając od środka zapleść warkocz. Końce warkocza ścisnąć ze sobą i podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z pozostałymi wałkami ciasta. 
  1. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, następnie na wierzchu posypać kruszonką.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 30 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka.

Chałkę wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Zobacz również

Dodaj komentarz