Knedle ze śliwkami to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru śliwek. Dodatkowo to bardzo smaczny i tani obiad. Ciasto na knedle jest delikatne i miękkie. Knedle ze śliwkami możemy podawać ze śmietaną i cynamonem lub bułką tartą podpieczoną na maśle. Knedlami ze śliwkami możemy cieszyć się przez cały rok, ponieważ możemy użyć mrożonych śliwek. 

Ilość sztuk16 sztuk
Kalorie126 kcal/szt.
Trudność średniałatwy

Knedle – składniki

  • Śliwki węgierki – około 300 g (16 sztuk)
  • Ziemniaki – 500 g ugotowanych lub 650 g surowych nieobranych
  • Mąka pszenna – 1 i 1/4 szklanki (200 g)
  • Mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki (20 g)
  • Jajko L – 1 sztuka
  • Szczypta soli

Dodatkowo

  • Bułka tarta – 6 łyżek (50 g)
  • Masło – 6 łyżek (85 g)
Knedle ze śliwkami – wykonanie
  1. Śliwki umyć i ponakrawać (pozostawić połówki śliwek złączone), wyciągnąć pestki.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść praską lub tłuczkiem do ziemniaków, przestudzić. Jeśli używamy ziemniaków z poprzedniego dnia należy również przecisnąć przez prasę, aby nie było grudek.
  3. Do większej miski lub garnka dodać ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, szczyptę soli oraz jajko. Zagnieść ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Stolnicę lub blat obsypać niewielką ilością mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałek o szerokości około 4 cm.
  5. Ciasto pokroić na paski 2-3 cm. 
  1. Paski ciasta lekko spłaszczyć w dłoni, na środku umieścić śliwkę, do środka śliwki wsypać 1/3 łyżeczki cukru. Ciasto może być lekko klejące, wtedy dłoń należy oprószyć mąką.
  1. Brzegi ciasta dobrze skleić i uformować w dłoni kulkę.
  2. Surowe knedle układać na desce podsypanej niewielką ilością mąki.
  1. W dużym garnku zagotować wodę, lekko osolić i dodać olej (zapobiega sklejaniu się knedli). 
  2. Knedle włożyć do gotującej się wody, lekko zamieszać, aby nie przywarły do dna. 
  3. Po wypłynięciu knedli na wierz, zmniejszyć moc palnika, gotować jeszcze przez 4 minuty.
  4. Knedle wyciągnąć  wody i rozłożyć na talerzu.
  5. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, wymieszać. Na średniej mocy palniku podsmażyć bułkę, aż lekko się zarumieni. 
  6. Przed podaniem knedle posypać bułką tartą.  

Więcej pomysłów na dania i przekąski znajdziesz tutaj

Zobacz również

Dodaj komentarz