Zbliżają się Walentynki, stąd moja propozycja na ciastka w kształcie serca z marmoladą. Nic bardziej prostszego do upieczenia niż słodkie serca z ciasta francuskiego. Wierzch ciastek ozdobiłam kolorowymi cukierkami, dzięki czemu przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Na wykonanie potrzebujemy zaledwie 30 minut. Mimo prostego przepisu moim chłopcom bardzo posmakowały słodkie serca i zjedli je błyskawicznie.
Ustaw piekarnik na 200 C.
Na papierze do pieczenia rozwiń placek ciasta francuskiego. Z wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem, następnie posyp kolorową posypką. Obróć ciasto na drugą stronę, następnie posmaruj cały placek marmoladą. Zwiń ciasto z dwóch stron (zwijamy węższą część) tak, aby stykało się na środku. Pokrój ciasto na paski około 1-2 cm szerokości i rozłóż na blaszce zachowując odległość kilku centymetrów. Następnie delikatnie ukształtuj serce.
Ciastka pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut lub do zarumienienia.
Nie tylko w Walentynki warto upiec ciastka w kształcie serca. Na miły gest i słodką niespodziankę zawsze jest dobra okazja. 🙂