Tort motylek z kolorowymi cukierkami zrobiłam na 4 urodziny mojego syna, który bardzo chętnie uczestniczył w dekorowaniu. Mój syn uwielbia kolorowe cukierki, orzeszki więc właśnie taki tort był jego zażyczył. Tort motylek to prosty, domowy tort, z którym poradzi sobie większość osób. Tort został przełożony kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone oraz dżemu truskawkowego. Tynk to nic innego jak czekoladowe ganache z masłem, który jest bardzo prosty do przygotowania. Tort w kształcie motylka spodoba się zarówno chłopcom jak i dziewczynkom.
Przed przystąpienie do przygotowania tortu proszę zapoznać się z całym przepisem.
Przygotowanie tortu motylka najlepiej podzielić na kilka dni:
Na 3 dni przed podaniem tortu pieczemy biszkopt, który po upieczeniu i ostygnięciu szczelnie owijamy folią spożywczą (uważając, aby nie zgnieść ciasta), przechowujemy w suchym miejscu.
Na 2 dni przed podaniem tortu, najlepiej wieczorem przygotowujemy krem śmietankowy i przekładamy nim tort, zgodnie z informacją poniżej. Dzięki temu tort mocno się schłodzi i naturalnie ułoży. Tort musi się chłodzić minimum 2-3 godziny.
Na 1 dzień przed podaniem tortu tynkujemy go i dekorujemy.
Przed podaniem tort należy wyciągnąć na 30 minut, aby się ogrzał i łatwiej się kroił.
Ważne: Proporcja mlecznej i deserowej czekolady ma duże znaczenie na końcową konsystencję kremu. Im więcej mleczne czekolady tym krem będzie rzadszy, bardziej plastyczny.
Zamiast czekolady deserowej możemy użyć czekolady mlecznej (320 g)+ 1 łyżka kakao (bez cukru).
Krem to tynkowania nadaje się również pod masę cukrową.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
*Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali lub na kuchence (niegotowć), pozostaw chwilę do przestygnięcia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, następnie do śmietany dodaj stopniowo rozpuszczoną żelatynę, chwilę wymieszać za pomocą miksera.
*mix do śmietany mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do kremu.