Prosty przepis na kruche ciastka ze słonecznikiem

16

Ten prosty przepis na kruche ciastka ze słonecznikiem jest pyszny! Do tego nie wymaga nawet wykrawania krążków z ciasta. Wystarczy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego i zgnieść szklanką. Sądzę, że to zajęcie spodoba się dzieciom :). Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i posypane słonecznikiem, dzięki któremu są jeszcze bardziej chrupiące. Te niewielkie ziarna słonecznika to ogromna ilość dobroczynnych składników dla naszego organizmu. Miło jak własnoręcznie wykonane wypieki mają w sobie coś zdrowego. 🙂

Jakie korzyści zdrowotne mają nasiona słonecznika?

Ziarna słonecznika są jednym z najpopularniejszych nasion na świecie. To miano zawdzięczają swojemu korzystnemu wpływowi na organizm, dużej dostępności i łagodnemu smakowi. Dodatkowo bardzo rzadko wywołują reakcję alergiczną.

Nasiona słonecznika są bogate w zdrowe tłuszcze, mają korzystne związki roślinne oraz kilka witamin i minerałów. Są dobrym, naturalnym źródłem cynku, który pomaga wzmacniać odporność. Ponadto wspomagają w leczeniu stresu, lęku, depresji, bezsenności i nadciśnienia.

Spożywanie nasion słonecznika w umiarkowanych ilościach reguluje tkankę tłuszczową, dzięki czemu wspomaga utratę masy ciała. Dodatkowo nasiona słonecznika przyspieszają trawienie. Produkt jest  bogaty w magnez, który sprzyja utrzymaniu zdrowego serca, a także usuwa toksyny z organizm. W dłuższej perspektywie zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych. 

Nasiona słonecznika mają wysoką zawartością białka i niską zawartości węglowodanów, dzięki czemu stanowią idealną przekąskę. Dodatkowo mogą obniżyć poziom złego cholesterolu. Wprawdzie nasiona zawierają dużo kalorii (zdrowej kalorii), natomiast zmniejszają głód i dość szybko dają uczucie sytości. 

Dzienna zalecana dawka ziaren słonecznika to około 30 g (3 łyżki stołowe). 

Wykonanie

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie dodaj żółtka i chwilę miksuj. Wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól. Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Umieść ciasto w lodówce, na co najmniej 20 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które ułóż na blaszkę. Szklanką zgnieć kulkę ciasta na grubość około 0,5 cm. Odstęp między ciastkami może być minimalny ponieważ niewiele urosną. Każde ciastko posyp nasionami słonecznika i delikatnie dociśnij. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC stopni, piecz przez 12 minut, do momentu zarumienienia brzegów. Ciastka wyjmij i wystudź na kratce.

Ciastka ze słonecznikiem są już gotowe. Nie są za słodkie, dla mnie idealne.

Dzieci przepadają za tymi ciastkami. Mój syn chętnie „doprawia” je sobie posypując cukrem pudrem.

Skład

  • Masło – 220 g (w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder – 100 g 
  • Żółtka – 2 sztuki
  • Mąka pszenna – 300 g 
  • Mąka ziemniaczana – 50 g 
  • Cukier waniliowy – 8 g
  • Szczypta soli

Dodatkowo

  • Słonecznik – 1 szklanka