Kulki mocy – słodka przekąska w 15 minut

7

Kulki mocy to niewielka, słodka przekąska, która dostarcza mnóstwo energii. W ich skład wchodzą same pożywne produkty, takie jak zmielone orzechy, suszone owoce i masło orzechowe. Słodkości dają przepyszne bakalie, a jeśli lubimy jeszcze słodsze przekąski możemy dodać miód lub ulubiony syrop. Wykonanie kulek jest bardzo proste i nie wymaga pieczenia. Niezbędny za to jest młynek lub mocny blender, aby rozdrobnić orzechy. Kulki mocy to świetny pomysł na zdrową przekąskę i zaspokojenie ochoty na „coś słodkiego”. Doskonale nadają się do pracy, szkoły lub na wycieczkę. 

To jeden z najłatwiejszych przepisów na kulki mocy. Dzięki czemu czas przygotowania jest bardzo krótki. Wystarczy niecałe 15 minut i już można zaspokoić potrzebę na coś słodkiego. 🙂 

Składniki

  • Mieszanka orzechów – 3/4 szklanki
  • Nasiona np. słonecznika, dyni – 1/4 szklanki
  • Daktyle – 3/4 szklanki
  • Suszone owoce np. śliwki, aronia, rodzynki, jagody goi – 1/4 szklanki
  • Masło orzechowe – 6-7 łyżek
  • Ewentualnie miód lub syrop klonowy – 2-4 łyżki
Wykonanie

Jeśli mamy słaby blender najlepiej składniki podzielić na mniejsze porcje. Orzechy oraz nasiona zmielić blenderem na bardzo drobną mieszankę. Do mielenia orzechów można również użyć młynka do kawy. Następnie należy zmielić daktyle i owoce suszone. Wszystkie składniki wymieszać. Zarówno masło orzechowe jak i miód sklejają ciasto. Użyte masło orzechowe może być różnej gęstości, dlatego najlepiej dodawać je partiami. Ciasto powinno być zwarte, lekko klejące, natomiast nie może być suche i rozsypujące się. 

Kulki lepimy o średnicy pięciozłotówki. Można je ozdobić obtaczając w kakao, zmielone orzechy, sezam, wiórki kokosowe lub mak. W łatwy sposób można zapakować je do pojemnika. Wystarczy oddzielić od siebie, zawijając w kawałki papieru do pieczenia. Kulki mocy należy schłodzić w lodówce przez około 30-60 minut, dzięki czemu lekko stwardnieją. 

Kulki mocy przechowujemy w lodówce. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymują świeżość do tygodnia czasu.