Gofry bez mleka to najlepszy przepis, który udaje się nawet przy słabszej gofrownicy. Podczas wakacji często możemy wyczuć zapach gofrów, szczególnie w kurortach turystycznych. Po powrocie do domu wciąż pamiętam zarówno smak, zapach jak i pięknie wyglądające gofry z bitą śmietaną i owocami. Wtedy najchętniej piekę gofry, bo są dla mnie wspomnieniem z wakacji. Piekłam gofry z różnych przepisów zarówno bardzo starych, tradycyjnych po najnowsze. Dzisiaj proponuję przepis na gofry bez mleka, które są idealnie chrupiące, lekkie i po prostu pyszne!
Smaczne gofry muszą być przede wszystkim chrupiące. Zależy to od kilku czynników zarówno samej gofrownicy jak i składników. Niestety, jeśli gofrownica ma małą moc trudniej jest upiec chrupiące gofry i nie zawsze jest to wina przepisu. Warto wtedy użyć zamiast mleka wodę gazowaną, która daje nam lekkość i powoduje, że gofry są bardziej chrupiące.
W lecie najbardziej lubię gofry z bitą śmietaną i sezonowymi owocami. W zimie chętnie podaję z nutellą lub masą kajmakową. Oczywiście są niesamowicie słodkie, kaloryczne ale obłędnie pyszne.
Z podanego przepisu wychodzi około 8-9 gofrów.
Włącz gofrownicę, aby zdążyła się dobrze rozgrzać. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli i odstaw na bok.
W osobnej misce dodaj pozostałe składniki i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji (możesz do tego użyć blendera). Dodaj do ciasta białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną gofrownicę (możesz ją wcześniej delikatnie posmarować olejem) i piecz do zrumienienia ok. 3-5 min do rumianego koloru i chrupkości. Wystudź na kratce.
Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną, owocami lub ulubionymi dodatkami.