Gofry belgijskie z Liège to znacznie słodsze gofry niż te, które znamy. Gofry są bardzo chrupiące bez względu na to jakiej użyjemy gofrownicy. Przepis wypróbowałam w gofrownicy 700 W oraz 1200 W. Na samym dole strony znajdziecie zdjęcie obydwu gofrów, które różnią się nieco wyglądem. W smaku są bardzo zbliżone i przede wszystkim chrupiące. Belgia słynie z gofrów, najbardziej znane są gofry liège, brukselskie oraz flamandzkie. Gofry belgijskie z Liège powstają z ciasta drożdżowego, mają w składzie sporą ilości masła i cukru. Jednak najważniejszym elementem gofrów z Liège jest cukier perłowy, którego niestety trudno dostać w Polsce. Jednak polski zamiennik – cukier gruboziarnisty, nieznacznie zmienia smak gofrów. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Kalorie zostały wyliczone na podstawie podanych składników.
Na powyższym zdjęciu umieściłam na talerzu gofry upieczone w dwóch gofrowaniach. Po prawej stronie znajdują się gofry, które zostały upieczone w gofrownicy 700 W (w urządzeniu 3w1), po lewej stronie są gofry upieczone w gofrownicy 1200 W.
To jedne z nielicznych przepisów, w których moc gofrownicy nie ma wielkiego znaczenia. Gofry w smaku wyszły bardzo podobne i przede wszystkim chrupiące.
Jeśli szukacie przepisu na gofry, które smakują jak z nadmorskich budek, zapraszam po przepis tutaj. Gofry wypróbowałam w dwóch urządzeniach i śmiało mogą polecić również na słabszej gofrownicy.