Cukinia faszerowana z kurczakiem w kształcie łódki to pyszne danie, które dodatkowo wygląda oryginalnie i bardzo apetycznie. Danie to można przyrządzić w piekarniku i na grillu. Przepis ten dostałam od mojej przesympatycznej koleżanki Asi. Od tej pory często przygotowuję faszerowaną cukinię w kształcie łódki dla mojej rodziny, również w sezonie grillowym. Ale danie to sprawdza się również jako szybkie danie obiadowe. Co więcej przechowywane w lodówce nie traci walorów smakowych, dlatego świetnie nadaje się do odgrzania na następny dzień. Z przygotowanego przeze mnie przepisu wychodzi kilka pysznych porcji.
Małe cukinie można zostawić w skórce, ale większe należy obrać. Następnie przeciąć na pół i wydrążyć łyżką środek. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą, wysmarować nią cukinie z każdej strony, po czym pozostawić w lodówce przynajmniej na godzinę.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie obgotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut i pozostawić do ostygnięcia. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, posypując ulubioną przyprawą do kurczaka oraz ostrą papryką. Następnie na patelni z niewielką ilością tłuszczu smażyć kurczaka przez kilka minut, co chwilę mieszając. Usmażonego kurczaka pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie pokroić szynkę i paprykę w kostkę, a fasolkę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu wymieszać z jogurtem naturalnym. Na koniec zetrzeć ser żółty na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu i dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz nakładamy na wcześniej przygotowane cukinie. Tak przygotowaną kompozycję układamy na folii aluminiowej, którą zawijamy w kształt łódki. Dzięki temu farsz nie wypłynie na zewnątrz. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 180º C przez 30-40 minut, aż cukinie zmiękną.
Jeśli szukacie sycącej sałatki, polecam mój przepis na pyszną sałatkę z tortellini.