Ciasto budyniowe z jabłkami i kruszonką – to bardzo stary przepis na ciasto ucierane, które jest miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz. W oryginalnym przepisie była margaryna, którą zastąpiłam masłem. Ciasto piekłam z różnymi jabłkami, w tym z papierówkami. Kwaśne jabłka świetnie nadaje się do tego, ponieważ wierz posypany jest bardzo dużą ilością kruszonki, która nadaje słodkości. Przepis na ucierane ciasto z jabłkami jest prosty i nie powinien sprawić kłopotu nawet mało doświadczonym osobą. 

Czas pieczenia55 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk32 sztuki
Kalorie194 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy23x33cm

Składniki

  • Jajka – 5 sztuk
  • Masło – 250 g
  • Kwaśna śmietana 18% – 2 łyżki
  • Mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki (240g)
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy – 2 sztuki
  • Cukier – 2/3 szklanki (150 g)
  • Jabłka – 1 kg
  • Szczypta soli
  • Sok z połowy cytryny 

Kruszonka

  • Mąka pszenna – 3/4 szklanki (150 g) 
  • Cukier – 1/2 szklanki (100 g)  
  • Masło – 100 g 
  • Cukier wanilinowy – 8 g
Kruszonka
  1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wszystkie składniki zagnieść palcami, na koniec rozkruszyć.

Kruszonkę schować do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  1. Jabłka obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić w kostkę około 1 cm, skropić sokiem z cytryny.
  2. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i budyniami.
  3. Miękkie masło utrzeć z solą i cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy.
  4. Następnie dodawać po jednym jajku i kwaśnej śmietanie cały czas miksując miedzy partiami.
  5. Na końcu wsypać suche składniki i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 
  6. Blaszkę o wymiarach 23×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Ciasto wylać do formy i wyrównać.
  8. Jabłka pokrojone w kostkę wyłożyć na wierzch ciasta, lekko docisnąć.
  9. Na wierzchu posypać kruszonkę.
  10. Piec w temperaturze 180ºC przez 55 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Zobacz również

Dodaj komentarz