Pyszne i proste do wykonania ciastka kokosowe. Zrobiłam je spontanicznie, korzystając z tego co miałam w spiżarce. Wyszło smakowicie! Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem i czekoladą to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Całość uzupełnia kokosowy smak, który nie jest zbyt intensywny.

  • Ciasto 

    • Wiórki kokosowe – 2 szklanki
    • Mąka pszenna – 2 szklanki
    • Masło – 220 g
    • Cukier – 3/4 szklanki

    Polewa czekoladowa

    • Masło 82% – 50 g
    • Czekolada mleczna – 100 g
    • Czekolada gorzka – 80 g

    Dodatkowo

    • Masa kajmakowa
Ciasto

Masło rozpuścić w dużym garnku na niewielkim ogniu, po czym zdjąć z palnika. Następnie dodać cukier, wiórki kokosowe i wszystko wymieszać. Na koniec dodać mąkę i połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być lekko sypkie z grudkami. 

Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i dobrze docisnąć do dna.

Piec w nagrzanym piekarniku do 190 ºC przez 20 minut, aż do zarumienienia. Ciasto pozostawić do wystygnięcia. 

Na wystudzone ciasto wykładamy masę karmelową, wierzch wyrównujemy łyżką. 

Polewa

Masło rozpuścić w małym garnku, zdjąć z palnika. Następnie dodać połamaną czekoladę mleczną i gorzką. Wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Polewę należy od razu wylać równomiernie na masę kajmakową (inaczej zgęstnieje). 

Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić na niewielkie prostokąty. 

Zobacz również

Dodaj komentarz