Ciasto Marshmallow to bardzo słodkie, chrupiące i ciągnące ciasto. Ciasto z kremem Marshmallow planowałam upiec od dłuższego czasu. Zachęciła mnie ciągnąca pianka Marshmallow i rozpuszczona czekolada. Nie zawiodłam się, ciasto jest wyjątkowo pyszne, jednak też bardzo słodkie. Po jednym kawałku ciasta można zaspokoić nawet ogromną ochotę na słodycze. Ciasto jest proste do wykonania, a największą trudnością jest znalezienie w sklepie kremu Marshmallow. Niestety pianki Marshmallow (również te do pieczenia) nie nadają się do ciasta. 

Czas pieczenia20-25 min
Temperatura pieczenia180ºC
Ilość sztuk12 sztuk
Kalorie303 kcal/szt.
Trudność średniałatwy
Rozmiar formy23-24 cm

Ciasto kruche

  • Masło – 200 g masła
  • Cukier – 100 g
  • Cukier brązowy – 50 g
  • Mąka pszenna – 250 g
  • Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
  • Sól – szczypta

Dodatkowo

  • Krem marshmallow – 1słoik
  • Czekolada mleczna lub deserowa – 220 g
Ciasto Marshmallow
  1. Palone masło, wykonanie: W garnku podgrzewać masło na średniej mocy palniku. Po chwili masło zacznie się pienić. Masło należy mieszać od czasu do czasu. Masło podgrzewamy do momentu, aż na dnie garnka utworzy się brązowy osad i pachnie orzechami (trwa to kilka minut). Zdjąć z kuchenki i przestudzić.
  2. Do palonego masła dodać, cukry, mąkę pszenną i sól, wymieszać. Powstanie dosyć tłusta kruszonka. Odłożyć 1 szklankę kruszonki (do posypania wierzchu ciasta), schłodzić w lodówce.
  3. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć kruszonkę i docisnąć do formy. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
  1. Po tym czasie poukładać czekoladę, następnie rozsmarować krem marshmallow. Na wierzchu posypać pozostawioną kruszonką.
  2. Ciasto marsmallow piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20-25 minut. Ciasto najlepiej podawać do 30-50 minut po upieczeniu, pianka ma ciągnącą konsystencję.

Ciasto doskonale nadaje się do mrożenia.

Krem Marshmallow kupiłam w Biedronce, jednak nie jest to produkt w stałej ofercie. Krem Marshmallow można dostać w większych sklepach np. Auchan.

Krem Marshmallow możemy dostać w różnych smakach np. karmelowy lub truskawkowy. Do ciasta użyłam klasycznego kremu.

Zobacz również

Dodaj komentarz